Ugrás a tartalomra

Férfi kézilabda Eb-selejtező - csoportelsőként jut tovább a magyar válogatott

MTI
Utoljára módosítva
2023. március 12. vasárnap 20:20
A magyar férfi kézilabda-válogatott csoportelsőként jut tovább a Tatabányán zajló Európa-bajnoki selejtezőből, mivel házigazdaként 36-27-re legyőzte Svájcot a negyedik forduló vasárnapi játéknapján.
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A magyarok április 27-én Litvániában lépnek majd pályára, aztán 30-án Georgia ellen zárják a sorozatot Tatabányán, de a további eredményektől függetlenül már csoportelsők lesznek.
A kezdés előtt a tatabányai csarnok lelátóján és sajtótribünjén is az volt a slágertéma, létezik-e még olyan forgatókönyv a selejtezősorozatban, amellyel a magyar válogatott nem jut ki a januári, németországi Európa-bajnokságra, de a matematikai fejtegetések szerint ettől nem kellett tartani.

Csakhamar kiderült, hogy nincs is szükség számolgatásra, a válogatott ugyanis felkészülten játszott, remekül védekezett, ezt könnyű gólokkal használta ki, és a 12. percben már 7-3-ra vezetett. 
A svájciak időkérése után sem változott a játék képe, tovább nőtt a különbség (12-5), ám az első félidő hajrájában - a magyar hibákat kihasználva - egy 3-0-s sorozattal némileg csökkentették hátrányukat a vendégek.

A második felvonás elején a jól védő Székely Márton megszerezte pályafutása második és harmadik gólját a válogatottban, amely a tatabányai kapus jó teljesítményére alapozva visszaállította a nyolcgólos különbséget, sőt a 42. percben már tíz volt közte. A meccsnek még több mint a negyede hátra volt, amikor Rosta Miklós már tíz gólnál járt, amivel a mezőny legeredményesebb játékosának bizonyult. Székely Márton 14, Andó Arián két védéssel zárt, a túloldalon Lucas Meister és Felix Aellen öt-öt gólt lőtt, Nikola Portnernek pedig tíz védése volt.

A két csapat 39. egymás elleni meccsén 12 svájci siker és két döntetlen mellett 25. alkalommal győztek a magyarok.

"Ma minden működött, a támadás, a védekezés, és megfelelő volt a kapusteljesítmény is. Ezzel a különbséggel nyerni és csoportelsőként kijutni az Eb-re nagy boldogság, elégedettek lehetünk" - mondta a meccs után José María Rodriguez Vaquero, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Hozzátette, azért is örül a csütörtöki és a vasárnapi győzelemnek, és főként a mostani teljesítménynek, mert egyrészt több hiányzójuk volt, másrészt Svájc remek csapattal rendelkezik.

A tavalyi év legjobb magyar kézilabdázójának megválasztott Rosta Miklós az MTI-nek elmondta, a csütörtöki, idegenbeli mérkőzés után volt egy videóelemző edzésük, és utána is átbeszélték, melyik játékossal szemben hogyan kell védekezniük, és ennek a megvalósítása remekül sikerült. "A védekezésünk jól működött, örülök, hogy hátul így teljesítettünk, és a kapuból is jött a segítség. A meccs elejétől jó összpontosítással, fegyelmezetten játszottunk, ennek köszönhető, hogy nem voltak hullámvölgyek. Mindig ilyen játékra próbálunk törekedni" - nyilatkozta a Szeged beállója.


Eredmény, 4. forduló, 6. csoport:
Magyarország-Svájc 36-27 (16-10)
--------------------------------
lövések/gólok: 53/36, illetve 50/27
gólok hétméteresből: 4/2, illetve 2/1
kiállítások: 8, illetve 6 perc

Magyarország: Székely 2 - Bóka 1, Szita 4, Hanusz 2, Rosta 10, Ilic 3, Rodríguez 4, cserék: Sipos, Ligetvári 3, Lékai, Máthé 5, Fazekas, Szöllősi 1, Krakovszki B., Krakovszki Zs. 1, Andó. A hazaiak keretéből Szűcs Bence és Palasics Kristóf maradt ki.

A csoport állása:

1. (és már továbbjutott) Magyarország 8 pont, 2. Svájc 4, 3. Georgia 2 (106-118), 4. Litvánia 2 (102-122)
A csoportok első két-két helyezettje, valamint a négy legjobb csoportharmadik jut ki a január 10-28. között sorra kerülő kontinenstornára - számolt be a meccsről az MTI.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!