Ugrás a tartalomra

A foglalkoztatás helyzete az energiaválságban

Bacsó István
Utoljára módosítva
2022. november 09. szerda 17:31
Munkaerőpiaci trendekről és a külföldiek magyarországi foglalkoztatásáról szervezett előadásokat vállalkozók számára a BOKIK. 
Fotó: Mocsári László

Bihall Tamás a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke megnyitó beszédében elmondta, hogy a mai nehéz időszakban a kamara számos vállalati konzultációt szervez, hogy megpróbáljanak valós képet kapni a cégek, vállalkozások helyzetéről, működéséről, problémáiról, javaslataikról. Aktuális kérdés a foglalkoztatási piac helyzete is. Ezért szervezték a szerdai előadást ebben a fontos témában, hogy jelentős információs hátteret és naprakész tudást biztosítsanak a résztvevőknek. 

„A megye gazdasága szempontjából jó hír, hogy a munkaügyi mutatók aktuálisan jól állnak. A foglalkoztatás az emberek és a cégek számára is kiemelten fontos. Minőségi munkát, csak kiváló szakemberekkel lehet végezni. Nyáron nagyobb cégeknél már az is felmerült, hogy a munkaerőhiány miatt külföldi munkavállalókat lehetne foglalkoztatni. Ennek feltételeiről szeretnének tájékozódni. Ezért szerveztünk egy ilyen előadást is a mai rendezvényünkre. Azt gondoljuk, hogy a szabályok és az eljárásrend pontos ismerete segíti a foglalkoztatókat a munkaerő ellátásuk biztosításában. Ugyanakkor ma 2022. novembere van, a válság kezdi éreztetni a hatását. A kamara most egy romló foglalkoztatási tendenciával számol a következő időszakban. Annak ellenére, hogy az első félév és még a harmadik negyedév is egyértelműen erős volt és nem rázta meg a munkaerőpiacot” – tudtuk meg az elnöktől. 
Hozzátette: „Most sok cégtől, vállalkozástól halljuk, hogy a megnövekedett költségeket, inflációs hatásokat esetleg a munkaerő részleges elbocsátásával próbálják kompenzálni. Ez különösen igaz lehet a vendéglátásra, szállodaiparra, idegenforgalomra és az építőiparra. A munkaerő piaci környezet pedig döntően meghatározza a megye gazdaságát.” 

Fotó: Mocsári László

Dr. Menyhárt Szabolcs a Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Borsod-Abaúj-Zemplén megye jelenlegi munkaerő piaci trendjéről beszélt. Ismertette: „Amikor az emberek a kormányhivatalról hallanak, mindig egy közigazgatási szerv jut eszükbe, amely az ügyfelek számára jogokat, kötelezettségeket állapít meg, ellenőriz, határozatokat ad ki. A kormányhivatalnak azonban nagyon sok olyan területe van, jelesül a foglalkoztatáspolitika irányítása is ide tartozik, ahol alapvetően az ügyfél és a hatóság kapcsolata valósul meg, de valójában alapvető célunk és irányunk az, hogy a foglalkoztatókkal és a foglalkoztatottakkal mindinkább egy olyan partnerviszonyt tudjunk kialakítani, ami a megye foglalkoztatási helyzetét tovább javítja. A kormányzat a kormányhivatalok megalapításával egy alapvető paradigmaváltást hajtott végre a foglalkoztatáspolitika területén. Sajnos még a mai napig az emberek, vállalkozások jelentős része, amikor a foglalkoztatással kapcsolatos kérdést akar intézni a munkaügyi központokba megy. Amikor a munkaügyi központok rendszere létrejött a rendszerváltás után, a munkaügyi központ alapvető célja a munkavállalók munkaerőpiacon történő elhelyezése volt. Tehát a sok-sok munkanélkülit próbálták a vállalkozásoknál elhelyezni. A foglalkoztatáspolitika mára jelentősen megváltozott. Rengeteg új munkahely létesült, az elmúlt tíz évben létrejött az az egymillió új munkahely, amit 2010-ben a kormányzat megígért. A foglalkoztatásban ma már nem elsődlegesen a magánszemély az a fókuszpont, amivel mi foglalkozunk, hanem a teljes foglalkoztatási szegmens” – ismertette a főigazgató, akitől azt is megtudtuk, hogy 2010-ben jelentős különbség volt az országos és a megyei munkanélküliségi ráta tekintetében, hiszen míg országosan 11 százalék munkanélküli volt, addig a megye 17,1 százalékkal vitte a pálmát.

Fotó: Mocsári László

Ez az olló azóta jelentősen zárult, ma 8 százalékos a megyei átlagos adat. Az országos átlag pedig 5 százalék körül mozog. 
„A munkanélküliségi ráta gyakorlatilag 2019-re felzárkózott az országos trendre, és látható, hogy gyakorlatilag ez az olló összezárult, és 2019 óta az országos tendenciával azonosan mozog, azonos módon változik a megye munkanélküliségi rátája. Azon dolgozunk, hogy ez így is maradjon, és, hogy az átlagot erősen rontó járásokban is, mint az encsi, gönci, jelentősen javuljon a foglalkoztatás” – mondta a főigazgató, akinek előadása után a hallgatóság az állami foglalkoztatási szervként eljáró kormányhivatal másik munkatársától Papp Tamás igazgatási szakügyintézőtől, a külföldiek magyarországi foglalkoztatásával kapcsolatban tudhatott meg információkat. 
Végül Nagy Gábor, a Primajob Kft. ügyvezető igazgatója a harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatásának tapasztalatairól osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!