Ugrás a tartalomra

Gyerekek a tetőn: odafigyeléssel bárki tehet a biztonságukért

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. augusztus 15. kedd 09:52
Hétfőn panelházak tetején ugráló, üldögélő, sőt rollerező gyerekekről készült felvételek kerültek fel a közösségi oldalakra, amikről országos lapok is cikkeztek. A miskolci alpolgármester - aki egyben az érintett terület önkormányzati képviselője is - érdeklődésünkre elmondta: tett lépéseket, hogy ne fordulhasson elő hasonló eset, de ha mind odafigyelünk, könnyebb megelőzni a tragédiát.
Varga Andrea alpolgármester

Amint értesült az óriási meghökkenést keltő videókról, hivatali munkatársaival, a rendészekkel és a gyermekjóléti alapellátás munkatársaival azonnal intézkedni kezdett Varga Andrea alpolgármester.

Lapunkkal hétfő délután megosztotta: időközben többször is egyeztettek a rendőrök, a rendészek, az önkormányzat dolgozói, a polgárőrök, a gyermekjóléti szolgálat utcai szociális munkásai pedig rendszeresen bejárják az Árpád és a Kuruc utca környékét.

Továbbá bevonták az iskolai és szociális segítőket, tájékoztatták a pedagógusokat, hogy hívják fel a gyerekek figyelmét a veszélyekre. Már a mostani napközis táborokban is elindult egy erős kommunikáció arról, hogy milyen kockázatokat jelent mindezen tevékenység.

Készítenek tájékoztató anyagokat, szórólapokat is, amiket eljuttatnak a családokhoz, ezeken fogják felhívni a szülők figyelmét a jelentős kockázatokra, és arra, hogy rájuk nézve milyen felelősséget jelent, ha a gyermekük hasonló „szórakozást” talál magának.

Egyeztetni fognak a napokban a lakásszövetkezetekkel is a nyitva hagyott feljárókról. Mint ismert, tűzvédelmi okokból kell nyitva hagyni ezeket, de amennyiben mindenki számára elérhető a kulcs, akkor le lehetne zárni őket. Vizsgálják, hogy ez az út járható-e.

- A legfontosabb, hogy a gyerekekre figyeljünk. Együttműködés és közös munka kell, hogy felhívjuk a figyelmet arra, mennyire kockázatos és veszélyes a tetőn tartózkodni. Ezt meg kell akadályozni - szögezte le az alpolgármester.

Gyermekvédelmi szempontok miatt minden magyar állampolgárnak fontos észben tartania, hogy ha ilyen vagy hasonló esetet lát, azonnal értesítse a hatóságokat.

"Ebben az esetben az a feladat, hogy azonnal hívjuk a 112-es rendőrségi telefonszámot, vagy akár a Miskolci Önkormányzati Rendészet számát (06-80/460-046), hiszen itt kiskorúak vannak veszélyben, ami nem játék!" - figyelmeztetett.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!