Ugrás a tartalomra

Háborús drámák a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon

Miskolc Televízió/Kujan István
Utoljára módosítva
2024. szeptember 09. hétfő 16:16
A Jászai Mari-díjas színésznő, Borbély Alexandra is a CineFestre látogatott a hétvégén, akinek legújabb filmjét hazai közönség előtt először Miskolcon mutatták be.

Elkezdőtött a 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál pénteken. A jubileumi fesztiválra különösen gazdag programokkal készültek a szervezők. A megnyitó idén is teltházas volt a Művészetek Házában. Bíró Tibor fesztiváligazgató hangsúlyozta, idén is a világ filmtermésének a legjavát igyekeztek elhozni és bemutatni.

– Úgy gondolom, hogy idén egy igen széles választékot sikerült összeállítanunk. A négy teremben, ahol a vetítések vannak, mindenki megtalálhatja a kedvére való filmalkotást – vélekedett.

Megnyitották a jubileumi CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált. Juhász Ákos képgalériája

Káel Csaba, a Nemzeti Filmintézet igazgatóságának elnöke a CineFest megnyitóján úgy fogalmazott: az elmúlt húsz évben a miskolci lett a legszínvonalasabb filmfesztivál az országban.

– Miskolc felkerült a fesztiváltérképre, és ez nagyon-nagyon fontos, hiszen egyrészt évről évre megismerkedhetnek a miskolciak a világ filmtermésének egy jó részével, másrészt, akik alkotók, zsűritagok, díjazottak itt vannak, azok is jóhírét viszik Miskolcnak – hangoztatta.

Egy eddig el nem mesélt történet

A hagyományokhoz hűen az ünnepi beszédek után nyitófilmmel indult a fesztivál. Idén a Sarkvidéki konvoj című norvég alkotást tekinthették meg a nézők. A háborús film hazájában nagy kritikai és közönségsikert ért el, a világpremierje pedig a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon volt. A miskolci filmünnepre az egyik szereplő és a rendező is ellátogatott. Utóbbi, Henrik Martin Dahlsbakken a Miskolc Televíziónak elmondta: ez egy filmben eddig el nem mesélt történet, amire azonban a norvégok nagyon büszkék.

– Harmincezer katona szelte át Izlandtól egészen a Szovjetunióig a sarki tengereket egy konvojban annak érdekében, hogy támogassák a szövetséges erőket. Ez egy valós, megtörtént eseten alapul, amit eddig nem mesélt el senki, és ezért szerettük volna megmutatni, hogy mi is történt a második világháborúban – mondta.

A Kilátóról

A CineFest harmadik napján is teltház volt a Művészetek Házában. Vasárnap az Otthonunk Miskolc program részeként tekinthették meg a nézők Kerényi László Kilátó című alkotását. Az Otthonunk Miskolc program célja helyi vagy helyi kötődésű alkotók munkáit bemutatni a nagyközönségnek.

Kerényi László. Fotó: Mocsári László

A Kilátó című film Kerényi László tizedik alkotása. A film bemutatja, hogyan született az ikonikus épület terve, és mi történt a toronnyal és környezetével az elmúlt 60 évben.

– Nagyon sok archív anyagot kellett felhasználni, hiszen mindenütt nem voltam ott én sem – mutatott rá Kerényi László. – Be kell vallanom, hogy a városi televíziónak egy riportja is szerepel a filmben: a Hoffer-lányokról készült beszélgetést használtam. Emellett a magyar filmhíradóból van anyag, rengeteg régi felvétel – sorolta.

Fotó: Horváth Csongor

Kisebbségi gondok

Borbély Alexandra türkizkék ruhában érkezett a Bábszínházba vasárnap. A Jászai Mari-díjas színésznő az Emma és a halálfejes lepke című filmjének első hazai premierjére érkezett, amelyet először Miskolcon mutattak be.

A szlovák-cseh-magyar háborús drámában a színésznő egy magyar özvegyet alakít, aki egy zsidó kisfiút vesz oltalmába. Borbély Alexandra a Miskolc Televízió híradójának elmondta: a történet szorosan kapcsolódik az ő gyerekkorához.

Fotó: Horváth Csongor

– Én is egy kisebbségben nőttem fel, egy másik országban magyarként, ami nem volt könnyű, főleg utólag belegondolni, hogyan történt, mi volt. A film nagyon is beszél erről; beszél akár arról konkrétan, hogyan lett megmérgezve a viszony a szlovák és a magyar emberek között. Fontos az én múltamban is ezeket a szálakat megnézni, kibogozni, hogyan is történt, és milyen hatásai vannak ennek akár a mostani életünkre is – fogalmazott.

A 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál programjai tovább folytatódnak egész héten. A jubileumi filmfesztivál szeptember 6-tól szeptember 14-ig tart majd.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!