Ugrás a tartalomra

A Hálaadást ünnepli az Egyesült Államok

mti.hu
Utoljára módosítva
2022. november 24. csütörtök 07:14
Az amerikai családok egyik legnagyobb, karácsony előtti ünnepét, a Hálaadást tartják csütörtökön az Egyesült Államokban, a szakértők szerint az ünnepi költségek mintegy ötödével növekedtek az elmúlt évben.

Az AAA közlekedési szervezet felmérése szerint az egyik legfontosabb amerikai családi ünnepre - amelyet minden évben november hónap negyedik csütörtökén tartanak - csaknem 55 millió ember tervezett utazást, ami a legmagasabb szám a járvány kitörése óta, igaz, elmarad a 2019-es adattól. A szervezet adatai szerint 50 mérföldnél nagyobb távolságú utazásra az ünnepi hétvégén 48,7 millióan autóval, 4,5 millióan a repülőgéppel indulnak. A repülőjegyek ára tavaly óta átlagosan 48 százalékkal növekedett, míg a normál üzemanyag 24 százalékkal kerül többe, mint a tavalyi ünnep idején.

Az áremelkedések érintik a hagyományos ünnepi vacsorát is, ország egyik legnagyobb mezőgazdasági szervezete, a gazdálkodók nemzeti szövetsége (National Farm Bureau Association) összesítése szerint idén 20 százalékkal kerülhet többe egy hagyományos ünnepi étkezés. A számítás szerint 10 főre számolva a hálaadási vacsora több mint 64 dollárba kerül, a tavalyi 53 dollár után. 2020-ban a szervezet még 46 dollárra tette a 10 fős étkezés árát.

Az ünnepi étkezés hagyományos fogása a pulyka, amely egy év alatt 21 százalékkal drágult, a köretként egyik legnépszerűbb zöldségféle, a zöldborsó pedig 23 százalékkal kerül többe, mint tavaly. A tésztafélék ára is 20-25 százalékkal emelkedett.

Hálaadás az amerikai családok egyik legnagyobb ünnepe karácsony előtt, a hagyomány szerint az őszi betakarítás után adnak hálát Istennek, illetve általában az esztendő jó eredményeiért mondanak hálát. A krónikák szerint az első hálaadást 1621-ben ünnepelték a Mayflower hajó fedélzetén az előző évben a massachusettsi Plymouth városába érkező telepesek. Nemzeti ünnepnapot először George Washington, az Egyesült Államok első elnöke hirdetett 1789-ben, rendszeres ünneppé azonban 1863-ban Abraham Lincoln nyilvánította elnöki rendelettel. A Hálaadás napja nemzeti ünnep és munkaszüneti nap az Egyesült Államokban és egyúttal a karácsonyi ünnepkör kezdete is.

Joe Biden elnök idei hálaadás-napi üzenetében a többi között azt írta honfitársainak, hogy mondjanak köszönetet minden körülmények között, az ünnep pedig lehetőség arra, hogy a történelemből erőt merítve és a jövőbe vetett reményben összegyűljenek a családok.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!