Ugrás a tartalomra

Háromszor annyi bevándorló érkezett idén az olasz partokhoz, mint tavaly ugyanebben az időszakban

MTI
Utoljára módosítva
2023. március 12. vasárnap 19:30
Aggasztónak nevezte a migrációs helyzetet vasárnap Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miután a törvényi szigorítások és a tengeri katasztrófák ellenére tovább nőtt az ország partjaihoz a Földközi-tengeren át eljutó emberek száma.
Fotók: Internet (illusztráció)

Az olasz belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint az év eleje óta már több mint 17 ezren voltak, ami csaknem háromszorosa a tavalyi év azonos időszakában mértnek. Tajani a Radio24 adónak adott interjújában kijelentette: az Európai Uniónak észre kell vennie, hogy a helyzet aggasztó, és Olaszországot nem szabad magára hagynia, "a hétezer kilométer hosszú olasz tengerpart egyúttal egy ugyanilyen hosszú déli határa Európának".

A miniszter szerint a nemzetközi válságok mind gerjesztik az elvándorlást a Közel-Keletről és Afrikából, ebből következően Olaszországnak újabb és újabb migrációs hullámokkal kell szembenéznie. Az utóbbi napokban szüntelenül érkeztek az emberek, vagyis az történt, mint ami többször korábban: a Giorgia Meloni vezette kormány szigorításainak bejelentése hatására az emberkereskedők felgyorsították a migránsokkal teli hajók elindítását. Csak péntek óta több mint kétezren érkeztek az olasz partokhoz - jegyezte meg.

A trend az év következő hónapjaiban sem lassul a titkosszolgálat vasárnap nyilvánosságra hozott jelentése szerint, amely azt mutatja, hogy a tavalyi több mint 104 ezer bevándorlóhoz képest az idén sokkal többen érhetik el az olasz partokat. A nemzetbiztonsági szolgálat adatai szerint Líbiából és más országokból több mint 650 ezren kelhetnek útra. Ekkora tömeggel szemben nagyon nehéz lesz az ellenőrzés - olvasható a jelentésben, amely arra is rámutat, hogy a migránsok majdnem kivétel nélkül az emberkereskedőkre bízzák magukat.

A hivatalos adatok szerint az olaszországi migránstáborokban jelenleg több mint 109 ezren vannak. "A migrációnak a Földközi-tengeren most tapasztalt erősödése tömeges bevándorlást vetít előre a tavaszi és nyári időszakra, ezért azonnali és rendkívüli beavatkozási tervre van szükség az Európai Unióval közösen" - írta közösségi oldalán Carlo Calenda, a centrista Akció párt vezetője.

Elly Schlein, a bevándorláspárti baloldali Demokrata Párt (PD) új főtitkára pedig vasárnapi székfoglaló beszédében kifejtette: másfajta migrációs politikára van szükség, mint eddig, be kell szüntetni a civilhajókkal szembeni harcot, és nem szabad többet finanszírozni a líbiai parti őrséget a migránsok megállításában. A PD-főtitkár bejelentette: az ellenzék igyekszik megakadályozni, hogy a jobboldali kormány ismét bevezesse a Matteo Salvini volt belügyminiszter által kidolgozott migrációs törvénycsomagot. Ez 2018-ban volt hatályban, majd a PD és az Öt Csillag Mozgalom kormánya eltörölte.

Lampedusa szigetén megkezdték az alig négyszáz fős migránsközpont kiürítését, miután 2500 ember szorongott a táborban. Hajókkal és repülőkkel szállítják el a bevándorlókat az ország más részeibe. Ezzel egy időben megtalálták a február 26-án történt calabriai hajószerencsétlenség újabb áldozatát, így a katasztrófa halottainak száma 79-re nőtt. (Sárközy Júlia MTI)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!