Ugrás a tartalomra

Használt olajat leadnotok nem kell félnetek, jó lesz!

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. július 23. szombat 11:26
Ha a WC-be, csapba öntjük, a közműveinket tesszük vele tönkre, a talajban pedig az élővilágot és az ivóvizünket ítéljük halálra. Ugyanakkor van megoldás, hiszen Miskolcon is egyre több helyen adhatjuk le a használt étkezési olajat, hogy az szakszerű kezelésen essen át.

Egyre többször halljuk, hogy a használt olajat annak káros hatásai miatt ajánlott hivatalos gyűjtőponton leadni. Felmerül a kérdés, hogy miért vegyük a fáradtságot és gyűjtsük az ételmaradéktól színesedő-büdösödő anyagot, aztán pedig fuvarozzuk is még el valahová. Hiszen eddig sem lett semmi bajunk abból, hogy beleöntöttük a WC-be vagy a lefolyóba. Ha így folytatjuk, majd lesz!

Illusztráció

Ugyanis a használt olaj bizony káros anyagokat tartalmaz. Nagy Dezső, az önkormányzat környezetvédelmi referense felhívta rá a figyelmet, hogy ahogyan használódik el az étolaj, úgy fogja rontani az étel ízét, de ami még rosszabb: egyre több rákkeltő anyag keletkezik benne.

Így hát egy idő után meg kell szabadulni az olajtól. Sokan a mosogatóba öntik. Nagy Dezső elmagyarázta, hogy a cső falain kicsapódva egy büdös, szappanos réteget képez, amire rátapadnak a különböző anyagok, ettől az vastagodik, majd szépen eltömíti a lefolyót, rongálja a csővezetéket. Emellett a bomlása közben olyan savak keletkeznek, amelyek roncsolják a közműveket.

Adja magát, hogy ha nem tapad meg a lakásunk tájékán és eljut a szennyvíz-tisztító rendszerbe az olaj, akkor ugyanezeket a problémákat ott is generálja. Bár ott legalább vannak bizonyos olajfogó mechanizmusok a rendszerben, amelyek igyekeznek ezt kiszűrni. „A WC-be öntve ugyanezeket a káros hatásokat fejti ki” – fűzte hozzá a környezetvédelmi referens.

Illusztráció; Fotó: Shutterstock

Néhányan a talajba öntik a használt olajat. A részecskéket olaj réteg fogja így körülvenni, ami „lefojtja” azt, elpusztítja az ott létező pici lényeket, amiktől a föld tulajdonképpen élő. Idővel persze feldolgozzák az idegen anyagot, de ez hosszas regenerálódási folyamatot igényel.

„A legsúlyosabb az, ha élő vízbe kerül bele” – folytatta Nagy Dezső. Hártyát képez a felületen, nem jut oxigén a vízbe, ráadásul a bomlási folyamata közben is oxigént használ. „Egy liter étolajjal egy millió liter tiszta vizet tehetünk tönkre” – summázott a szakember, majd hozzátette, hogy nagy mennyiségben ez az élővilág elpusztulásához vezethet.

Más helyek mellett a Zsarnai piachoz is került ki gyűjtó; MiNap-archív; Fotó: Juhász Ákos

A jelenleg ismert legjobb megoldás mindennek elkerülésére a használt olaj leadása hivatalos feldolgozásra. Nagy Dezső felidézte, hogy eleinte néhány benzinkúton volt erre lehetőség, aztán ez szépen elkezdett terjedni, például több belevásárlóközpont is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Ezt a „hálózatot” bővíti Miskolcon a CseppetSem-program, amelynek részeként 25 ponton helyeztek vagy helyeznek ki gyűjtőket. Ezekbe bárki beletöltheti a használt olajat. Gyorsan azt is megjegyzi zárásként a környezetvédelmi referens, hogy különösebb előkészítő munkát nem igényel az olaj – nem kell azt például leszűrni. „Úgy, ahogy van, palackostól bele lehet helyezni a tárolóba” – zárta a beszélgetést.

(Címlapkép: Illusztráció)

További hírek

Olvasnivaló