Ugrás a tartalomra

A környezettudatos szemlélet terén gyújtópontok lehetnek a gyűjtőpontok

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. július 07. csütörtök 16:27
Két, használtolaj elhelyezésére alkalmas lakossági gyűjtőtartályt helyeztek el a Zsarnai piacon.
Fotók: Juhász Ákos

A Zsarnai piac a maga balkáni romantikájával egyedülállóan konzerválja a múlt század végének vásári hangulatát. A „Zs-center” nyújtotta retró életérzés most újvonalas szemlélettel társult. Korábban beszámoltunk róla, hogy huszonöt közterületi gyűjtőponton helyeznek ki használt sütőzsiradék gyűjtésére alkalmas tartályokat Miskolcon. A Zsarnai büfésorára is került két ilyen tároló edény.

- Az önkormányzat elkötelezett a környezettudatos hulladékelhelyezés és -újrahasznosítás mellett. Éppen ezért a Biotrans Kft.-vel és a BMH Nonprofit Kft.-vel közösen a városban is elindítottuk a Cseppet sem programot. Miskolc szerte 25 közterületen állítottunk használt sütőolaj elhelyezésére alkalmas, zárt rendszerű gyűjtőpontokat – beszélt a program mostani állomásáról Badány Lajos alpolgármester.

Ennek keretében 800 literes, felső bedobó nyílású, sárga gyűjtőedényekbe tehetik a miskolciak a sütésből visszamaradt zsiradékokat (étolajat, állati zsírt, kókusz- és pálmaolajat, margarint vagy vajat) – természetesen zárt csomagolásban, ami lehet PET-flakon, műanyag tartóedény vagy akár egy befőttes üveg. 13 óvoda udvarába is kihelyeztek ilyen gyűjtőket, így már a legkisebb korosztálynál is elindul a környezettudatos szemlélet formálása. A város egyébként, amennyiben a lakosság körében sikeressé válik a Cseppet sem program, több millió forintos bevételre tehet szert a használt étolaj begyűjtéséből, amit más területen tud majd hasznosítani.

Kovács Imre István, a Városgazda szolgáltatási vezetője, és Badány Lajos alpolgármester az egyik gyűjtőpont mellett.

De a legfontosabb az, hogy a környezetből kikerül egy veszélyes, de 100 százalékban újrahasznosítható anyag.

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. üzemeltetésében működő piacon két gyűjtőedényt helyeztünk ki. A büfétulajdonosok ezekbe tudják elhelyezni az általuk elhasznált sütőolajat. Ezeket egyébként a lakosság is bátran igénybe veheti. A helyes használatot a tárolók oldalán lévő matricákról könnyen le lehet olvasni. A gyűjtésből származó visszatérítést a Városgazda közhasznú alapítványok támogatására fordítja majd – közölte Badány Lajos.

Az edények telepítését ez esetben is teljes egészében a gyűjtő cég finanszírozta, akik a tárolókban elhelyezett használt olajat biodízel üzemanyag alapanyagaként hasznosítják majd.

Pénteken a Zsarnai piacot a közelmúltban érintő felújításokról, fejlesztésekről is olvashatnak a minap.hu oldalon.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!