Ugrás a tartalomra

Hét év után lezárult a Foglalkoztatási Paktum projekt

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. szeptember 18. hétfő 18:25
A program most lezárult, viszont mivel kiemelkedően hatékony volt, az érintett felek abban állapodtak meg, hogy az együttműködés folytatódik. 
Fotó: Horváth Csongor

Hivatalosan is lezárult Miskolc Megyei Jogú Város Foglalkoztatási Paktum Programja – az ünnepélyes záró programon a konzorciumi partnerek - Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, Borosod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal és a Miskolc Holding Zrt.  – azokat a cégeket, partnereket és munkatársakat látta vendégül a Népkerti Vigadóban, akik a projekt 2017-es indulása óta részt vettek a közös munkában. 

Az eseményen először Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. A városvezető úgy fogalmazott, megtiszteltetés volt számára, hogy a 2019-es önkormányzati választások után alpolgármesterként ő kapta azt a feladatot, hogy a paktum szervezet vezetőjeként koordinálja, segítse, támogassa a megkezdett munkát. 

- Azt kell mondjam, hogy rendkívül könnyű feladatom volt köszönhetően az itt dolgozó nagyszerű szakembereknek, partnereknek köszönhetően, akikkel együtt dolgozhattam. A Foglalkoztatási Paktum Program egy rendkívül fontos partnerség építő folyamat volt, ahol a helyi cégek támogatása, segítése kapta a legfontosabb hangsúlyt- mondta.

Varga Andrea. Fotó: Horváth Csongor


Varga Andrea emlékeztetett, a projekt 2017-ben 24 alapító szervezettel jött létre, mostanra projekt végére, közel száz céggel voltak partnerségben. „Ez egy olyan erős közösség, amire rendkívül büszkék vagyunk, és amire építeni lehet” – tette hozzá. 
Elhangzott, a projekt kezdetekor a partnerségre lépő szervezetek négy kiemelt cél mentén kezdték meg tevékenységüket: bárki előtt nyitott paktumpartnerség létrehozása; a munkaerő-piaci szereplők foglalkoztatók, civil szervezetek, a célcsoport bevonása; a foglalkoztatáspolitika bővítése munkaerő-piaci szolgáltatásokkal, tanácsadással; a helyi érdekek folyamatos egyeztetése a bevont partnerekkel; összhang létrehozása Miskolc város gazdaságfejlesztési elképzeléseire és a humánerőforrás fejlesztésére vonatkozóan.

Példás együttműködés

Juhász-Nagy Judit, a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatója kiemelte, 2016-2023 között több mint hárommilliárd forint vissza nem térítendő támogatásból megvalósult projekt a kidolgozott Foglakoztatási Stratégia mentén a helyi vállalkozások humánerőforrását biztosította, továbbá a Miskolcon élő álláskeresők képzésben történő részvételét, elhelyezkedését és foglalkoztatottságát támogatta Miskolc versenyképességének növelése céljából.  

Hozzátette, az elmúlt évek alatt a programnak köszönhetően több mint 300 új vállalkozás kezdhette el tevékenységét Miskolcon és több mint 2500 fő hátrányos helyzetű álláskereső találta meg a helyét a munkaerőpiacon.

Szikszai Szimonetta a Borsod-Abaúj- Zemplén Vármegyei Kormányhivatal főosztályvezetője szintén méltatta a paktum körül kialakult hatékony együttműködést. "A program keretén belül történt elhelyezkedések és az álláskörűeknek nyújtott szolgáltatások kapcsán oroszlánrészt vállaltak a Miskolci Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának dolgozói, akik ténylegesen végzik ezt a tevékenységet: náluk jelentkeznek az álláskeresők, ők részesítik őket szolgáltatásban. Ez utóbbi lehet tanácsadás, önéletrajzírás, és mentori tevékenység is" - hangsúlyozta.

Bihall Tamás. Fotó: Horváth Csongor

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Iparkamara (BOKIK) elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt években olyan megpróbáltatásokkal kellett szembenéznie a megye gazdaságának, melyekre a Foglalkoztatási Paktum Program létrejöttekor gondolni sem mert volna bárki. 

- A projekt gyakorlatilag folyamatos finomhangolásra szorult: először a gazdaság növekedése, a munkanélküliség csökkenésével munkaerőhiány lépett fel, majd a gazdasági világválság két éve ismét újratervezést igényelt. A program ennek ellenére tudott sikeres lenni, és ezért gratulálok minden munkatársnak – kezdte.

Baljós árnyak

A BOKIK elnöke ezt követően a jelenlegi gazdasági helyzetet értékelte pár mondatban. „A gazdaság helyzete közel sem rózsás, leginkább a bizonytalanság az a szó, amivel jellemezni tudom a kialakult helyzetet: ez igaz az országra, a vármegyére és Miskolcra is. Kamarai méréseink, tapasztalataink azt mutatják, hogy a város és a vármegye gazdasága talpon van, köszönhető ez elsősorban a nagy meghatározó ágazatainknak, vagyis a gépiparnak és a vegyiparnak. Ezek húzzák a megye gazdaságát” – hangsúlyozta.

Kiemelte, baj van viszont a kiskereskedelemben, a szolgáltatóiparban és az építőiparban. 
- Ezek tekintetében őszintén szólva nem tudjuk még mire fut ki évvégéig a gazdasági helyzet. Az erőfeszítéseket látom, abban viszont nem vagyok biztos, hogy veszteségek nélkül tudjuk majd zárni a 2023-as gazdasági évet – mondta el Bihall Tamás, aki borús képet festett a közeljövőről is: mint mondta, jelenleg úgy látják, hogy a következő év semmivel sem lesz jobb, mint az idei, sőt bizonyos tendenciák alapján még problémásabb is lehet. 

Fotó: Horváth Csongor

A projektzáró végén elhangzott, a paktum keretében létrejött jó gyakorlatok és a város vezetői, valamint a gazdasági szereplők között kialakult párbeszédnek, partnerségnek köszönhetően a jövőben is folytatódhat a munkaerőpiaci szereplők eredményes együttműködése.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!