Ugrás a tartalomra

Hivatalosan is III. Károly az Egyesült Királyság uralkodója

MTI
Utoljára módosítva
2022. szeptember 10. szombat 13:21
A királyi rezidencián hivatalosan is bejelentették, hogy III. Károly az Egyesült Királyság és a Brit Nemzetközösség uralkodója.

Az ősi törvények előírásának megfelelően formálisan is az Egyesült Királyság uralkodójává nyilvánították szombaton III. Károly királyt.

III. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő csütörtök este, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében elhunyt. A volt uralkodót hosszas betegeskedés után, nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában érte a halál.

Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős addigi trónörökös, Károly a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

Az Egyesült Királyság trónöröklési törvényei azonban előírják, hogy az uralkodók halála esetén összehívott trónutódlási tanács (Accession Council) kétséget kizáróan megállapítsa az új uralkodó kilétét, és nyilvánosan kihirdesse, hogy ő az Egyesült Királyság egyedüli és törvényes uralkodója.

Ez a formális eljárás zajlott le, évszázados hagyományokat követő ceremónia keretében szombaton a St. James-palotában, Károly volt londoni rezidenciáján.

Károly elsőként bejelentette II. Erzsébet halálát. „A legfájdalmasabb kötelességem, hogy bejelentsem önöknek szeretett anyám, a királynő halálát” – mondta. „Tudom, hogy az egész nemzet, és azt hiszem, az egész világ, milyen mélyen együttérez velem abban a jóvátehetetlen veszteségben, amelyet mindannyian elszenvedtünk.

Az új király utána a feleségéről, Kamilláról szólt. Azt mondta, „mélyen bátorít szeretett feleségem állandó támogatása”.

Azt is elmondta, hogy élete hátralevő részét az új szerepének fogja szentelni. „E felelősség vállalása során törekedni fogok a brit szigetek, valamint a Nemzetközösség népeinek békéjére, harmóniájára és jólétére az egész világon” – mondta. „Ebben a célomban tudom, hogy támogatni fog engem azoknak a népeknek a szeretete és hűsége, amelyeknek az uralkodójává választottak, és hogy e feladatok ellátásában az általuk választott parlamentek tanácsa fog vezérelni" – tette hozzá.

A III. Károlyt formálisan uralkodóvá nyilvánító deklaráció kihirdetését díszsortüzek kísérték a londoni Hyde Parkban, illetve a Tower ősi épületegyüttesénél, a Temze partján.
    
III. Károly király a szombati ceremónia utáni első intézkedésével munkaszüneti nappá nyilvánította édesanyja temetésének napját, jóllehet az udvar még nem ismertette, hogy II. Erzsébet királynőtől mikor vesznek végső búcsút.
    
Azt ugyanakkor már bejelentették, hogy a néhai uralkodót katonai tiszteletadással kísért állami temetés keretében helyezik végső nyugalomra.
    
Legutóbb Sir Winston Churchill volt brit miniszterelnököt búcsúztatták állami temetésen, 1965-ben bekövetkezett halála után.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!