Ugrás a tartalomra

Így a Kincskereső kisködmön is sokkal színesebb 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. május 18. szerda 15:54
Rajzversennyel emlékezett meg névadójáról a miskolci Móra Ferenc Könyvtár szerdán.
Móra Ferenc dédunokája: Vészits Andrea dramaturg | Fotók: Parai Roland

Az intézmény az író utolsó, 1933-as miskolci látogatásának évfordulóján – a korábbi esztendők hagyományainak megfelelően – idén is felelevenítette annak életművét, kiváltképp a gyermekeknek íródott darabjait. Most először hirdette meg azonban Móra Ferenc két novellájához kapcsolódó rajzpályázatát, melyre csaknem félszáz alkotás érkezett.

– Azt gondolom, hogy amikor egy gyerek illusztrációt készít egy novellához, akkor újraalkotja azt. Egy dolog, amikor elolvassák az írást, és egy másik, amikor ezt átszűrik a személyiségükön, és létrehoznak valami újat belőle – fejtette ki Vészits Andrea dramaturg, Móra Ferenc dédunokája, aki a zsűri tagjaként értékelhette az alkotásokat.

Öt intézményből több mint ötven munka készült

A rajzpályázat nagy népszerűségnek örvendett a Móra Ferenc Könyvtárat környező általános iskolák körében, ám a megye más településeiről is szép számmal érkeztek be alkotások. A díjazottak között szerepelt a Bükkábrányi Arany János Általános Iskola és a vattai Szemere Bertalan Tagiskolájának több tanulója is.

A rajzokból készült kiállítást a rendezvényt támogató Fodor Zoltán önkormányzati képviselő nyitotta meg, aki a benevezett pályaművek méltatása mellett felhívta a figyelmet az Avasi Gimnázium épületegyüttesébe tagozódó bibliotéka jelentőségére, a helybéliek mindennapjaiban betöltött szerepére.

Fodor Zoltán önkormányzati képviselő két különdíjjal is jutalmazza a résztvevő diákokat

A két választható novella a Szóló szőlő és az Öreg ember, öreg fa a szervezők szerint egyaránt elnyerte a résztvevő gyerekek tetszését, ugyanis majdnem azonos arányban érkeztek rá „megfejtések”.

A könyvtár munkatársai a számos egyéb mellett például versenyt hirdettek a leghangulatosabb kép és legszebb filctollas rajz kategóriájában is. Az ünnepségen sokszínű programmal, így a Kalamajka Bábszínház előadásával és kézműves foglalkozásokkal is várták az érdeklődőket.

A gyerekek rajzaiból álló kiállítás május 31-ig tekinthető meg a Móra Ferenc Könyvtárban. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!