Ugrás a tartalomra

Ismét megrendezték a Szentlászlók találkozóját

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. július 16. szombat 14:30
Ezúttal Baranya megyében találkoztak a Szentlászló nevű települések képviselői az elmúlt hétvégén. Az eseményen emléktáblát is avattak.
A maga nemében egyedülálló ez az összefogás. Fotó:EMM

Eszláriné Markó Mónika, a Miskolci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese érdeklődésünkre elmondta, huszonhatodik alkalommal rendezték meg a programot, ami döntően a közös emlékezésről és a - ma már mondhatjuk - baráti kapcsolatok ápolásáról, elmélyítéséről szólt. Idén felavattak egy emléktáblát is, amin jelölték a települések helyét és nevét is.

- Ezúttal a Baranya megyei Szentlászlón találkoztunk, a borsodi települést hatan képviseltük. A maga nemében egyedülálló ez az összefogás, azt látjuk a többiek részéről is, hogy várják a közös programot, szeretjük ápolni a hagyományainkat határon innen és túl - mondta.

1992-ben fogtak össze ezek a települések. A délszláv háború elől ugyanis a horvátországi Szentlászlóról is sokan menekültek Magyarországra - őket szerették volna megsegíteni. A kapcsolat aztán olyannyira kitartott, hogy 1996-ban az első Kárpát-medencei találkozót is meg tudták szervezni. Azóta felváltva, minden évben más és más településen jönnek össze a 18 - 1-1 horvát és szlovén, 5 erdélyi és 11 magyar - település vezetői, képviselői. Jövőre Erdélyben, Nyárádszentlászlón találkoznak majd.

Ahogy arról június végén beszámoltunk, a hagyományoknak megfelelően idén is megkoszorúzták az uralkodó szobrát Bükkszentlászlón.

A település 1940-ben vette fel a ma ismert nevét, ami templomának védőszentjére, I. László királyra utal. Most a 82. évforduló alkalmából tartottak ünnepséget, a település gyönyörű temploma előtt 2000-ben állítottak szobrot a nagy királynak, ami elé néhány évvel ezelőtt kezdtek el rendszeresen koszorút helyezni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!