Ugrás a tartalomra

Ismét megtisztult a történelmi Avas

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 17. szombat 11:56
Az önkormányzat a Tisztasági Nagykövet Egyesülettel közösen tartott szemétszedést szombaton délelőtt a Pázmány, a Latabár soron és a Nagyavas felsősoron lévő kilátópont környékén. 
Fotók: Mocsári László

Szombaton a Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesülettel közösen tartottak szemétszedési kampányt a Pázmány és a Latabár soron, illetve a Nagyavas felsősoron lévő kilátópont környékén. Az akcióban részt venni szándékozókat 9 órakor várták az Avasi Bortanyánál.

A menetrend ugyanaz volt, mint ugyanitt legutóbb, májusban. A némileg borongósabb időjárás sem tántorította el a védőkesztyűvel és zsákokkal felvértezett gárdát. A másfél tucatnyi önkéntes ezúttal is sorra vette az útszéleket, árkokat és kilátópontokat.

"Miskolc Önkormányzata a történelmi Avast kiemelt fejlesztési területnek tekinti. Azért, hogy újból élettel teljen meg a domboldal, több, a városrészt érintő komplex stratégiát is kidolgoztak" – írta korábban a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a polgármesteri hivatal. Emlékeztetnek, Veres Pál polgármester az idén hegygazdákat is kinevezett, akiknek feladata, hogy közvetítsenek az önkormányzat és pincetulajdonosok, a történelmi Avason tevékenykedő civilszervezetek között, felmérjék a fejlesztési igényeket. A hegygazdák a javaslatok összegyűjtése mellett a problémák megoldásában is segítenek, illetve az elmúlt időszakban több alkalommal szerveztek szemétszedési akciót a városrészben.

A résztvevők az Avasi Bormúzeum és Borvendéglőnél nemrég épült terasz előtti támfalnál is jókora mennyiségű szemetet tapasztaltak. Serbán Zsolt tisztasági nagykövet szerint minden olyan helyet megtalálnak a szemetelni vágyók, ahol össze lehet csoportosulni.

Serbán Zsoltban 2018 októberében merült fel a gondolat, hogy az ország legtisztább hegységévé varázsolja a Bükköt. Még abban az évben megcsinálta az első szemétszedést, majd 2019 szeptemberében létrehozta a Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesületet (MATINE). Azóta is arra törekszik, hogy legalább havi egy alkalmat megtartsanak a nemes elfoglaltságból. Éppen ezért már Miskolcon is bőven szerveznek ehhez hasonló akciókat.
 

További hírek

Olvasnivaló