Ugrás a tartalomra

Itt nyílt az első vidéki irodájuk

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. augusztus 12. szerda 13:46
Megnyitotta első vidéki irodáját a Várva Várt Alapítvány, ami azt tűzte ki célul, hogy segítsen elhárítani az akadályokat azoknak a nőknek az életéből, akik gyermeket vállaltak vagy vállalnának. A szervezet a helyet ingyenesen kapta a városvezetéstől.
Képgaléria! Fotó: Mocsári László

Az ünnepélyes megnyitón Varga Andrea Klára elmondta, az idősödés és a csökkenő népesség ellenére Miskolcnak talpon kell maradnia. – Ez hosszú távú gondolkodást igényel, ezért fontos az együttműködés a szakemberekkel és a civil szervezetekkel. Minden egyes gyerek érték, ezért lehetőségeinkhez képest támogatjuk az alapítványt, ami gyermekvállaláshoz segíti a nehéz körülmények között élő nőket. Büszke vagyok arra, hogy az első irodát éppen a mi városunkban, Miskolcon nyithatták meg – mondta.

A szervezet egyik megálmodója Petrőczi Leventéné volt. – Több mint tíz évvel ezelőtt egy baráti társaság arról beszélgetett, hogy hogyan lehetne segíteni a terhességükben magukra maradt anyákat. Mára már országszerte vannak aktivistáink. Célunk, hogy minden magzat várva várt gyermekként szülessen meg – mondta.

Az alapítvány 2013 óta működik hivatalos formában, azóta országszerte minimum hatszáz esetben nyújtott segítséget, az utóbbi egy évben több mint százhetvenszer.

Lukács József, az alapítvány elnöke, aki örökbe fogadó szülő is, megköszönte a miskolci városvezetésnek, hogy ingyenesen használatra bocsátották a Vörösmarty utca 45. szám alatti ingatlant, ahol létrehozták irodájukat. – Ennél a munkánál is fontos a bizalom, mi köszönjük ezt. Alapvetően nem az örökbe adásra fókuszálunk, mert szerintünk nem a babát kell eltávolítani, hanem a krízist az anya életéből – mondta, hozzátéve, nagyon fontosnak tartják a prevenciót, ezért a párválasztással kapcsolatban fiataloknak tartanak online foglalkozásokat.

Polonkainé Valcsev Ivanov Éva lett a miskolci iroda koordinátora. – Jelenleg huszonkét önkéntesünk van, és számuk egyre nő. Egy éve működünk itt, Miskolcon, ahol ez alatt az idő alatt már több mint ötven embernek segítettünk. Cégvezetők és vállalkozók állnak az ügy mellé, amiért nagyon hálásak vagyunk – mondta.

A megnyitón sorsáról beszélt Galamb Alex, akinek a gyermekvédelmi rendszer adott otthont, biztonságot és tudást kamasz korától. Ma pékként dolgozik, és gyerekeket tanít a munkára. „Ő valódi példája annak, hogy van kiút minden kilátástalan helyzetből” – hangzott el az ünnepségen.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!