Ugrás a tartalomra

A jogász válaszol: Magán-pálinkafőzés szabályai

dr. Strassburger Gyula ügyvéd
Utoljára módosítva
2022. június 04. szombat 12:03
Miskolci levélírónk kérdezte, hogy milyen szabályok vonatkoznak a háztartásban, magánszemély által főzött pálinka előállítására.

Magán-pálinkafőzésre a jövedéki törvény rendelkezései vonatkoznak. Ennek szabályai tavaly év végén változtak. A magánfőző a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést, valamint a bejelentett adatokban történt változást 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. A bejelentés tartalmazza a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés időpontját, a desztillálóberendezés űrtartalmát és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző lakcímétől.

A magánfőző köteles megőrizni és hatósági ellenőrzéskor bemutatni a desztillálóberendezés feletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot. Nem szükséges viszont állami adó- és vámhatósági nyilvántartásba vétel a magánfőző desztillálóberendezésének magánfőző általi birtoklásához, ha a magánfőző a birtokba vételt az önkormányzati adóhatósághoz bejelenti.

Az önkormányzati adóhatóságnál regisztrált magánfőző jogosult párlatadójegy beszerzésére. A magánfőző a párlatadójegy igénylésekor a vámhatóságnak megadja a nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, az előállítani kívánt párlat mennyiségét, valamint nyilatkozik arról, hogy a magánfőzésre vonatkozó jogszabályi feltételeknek megfelel.

A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető.

A magánfőzött párlat eredetét a párlatadójegy igazolja. Ha az önkormányzati adóhatóság a magánfőzés szabályainak ellenőrzése során az évente előállítható mennyiségi korlát túllépését észleli, erről haladéktalanul értesíti az állami adó- és vámhatóságot.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!