Ugrás a tartalomra

Jogászhallgató lett „Az Év Önkéntese” az egyetemen

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. április 13. szombat 12:03
A Miskolci Egyetem Közösségi Szolgálati Irodája minden évben egy díjjal mond köszönetet a programjai megvalósítását támogató legaktívabb önkéntes hallgatónak. A 2023-as évben teljesített munkája alapján idén Harik Ferenc Csanád lett az év önkéntese díj birtokosa.
Fotók: ME - KÖSZI

Az Állam- és Jogtudományi Kar másodéves hallgatója, a tanulmányai mellett nem csak önkénteskedik az Alma materben, hanem a MEAFC asztalitenisz szakosztályának sportolója is, valamint a Tanítsunk Magyarországért! ösztöndíjprogram szenior mentora. A Közösségi Szolgálati Iroda (KÖSZI) aktív önkénteseként szívesen segít másoknak, többek között Ferenc a hetente megrendezett egyetemi Társasjáték Klub játékmestere, de részt vesz az iskolai közösségi szolgálatos középiskolások felkészítésében, a városi egyetemi rendezvények megvalósításában is, továbbá érdemi feladatokat lát el az egyetemi beiskolázás terén.

Harik Ferenc Csanád az év önkéntese a Miskolci Egyetemen.

A Miskolci Egyetem a közösségek kampusza, a tanulás mellett tartalmas szabadidős programokkal, vidám pillanatokkal, felejthetetlen élményekkel, életre szóló barátságokkal gazdagodhatnak az itt tanuló egyetemi polgárok. A közösségi lét azonban nem csupán örömöt és szórakozást jelenthet, hanem egymásra való odafigyelést, és ha kell, akkor egymásnak nyújtott önzetlen segítséget is. Ebben jeleskednek az olyan önkéntesek, mint Ferenc, akitől megtudtuk, hogy előbb a Tanítsunk Magyarországért! programban kezdett tevékenyen részt venni, mivel tantárgyként, kreditért felvehető az egyetemen. A KÖSZI-vel a közös rendezvények szervezése kapcsán ismerkedett meg. 

- Észrevettem, hogy mindkét helyen ugyanolyan jópofa társaság van, így járni kezdtem a közösségi szolgálatos rendezvényekre is. Jó élmény volt számomra, hogy a mindenféle különböző program, amelyeken részt vettem, és amiket szerveztünk, egyre jobban sikerülnek. Ez motivált arra, hogy igyekezzek minél több ilyenen részt venni. Aztán azon kaptam magam, hogy tényleg mindenen ott vagyok - talán ha egy-kettőt hagytam ki -, és ha már ott vagyok, akkor segítek is a szervezésben, lebonyolításban – avat be az év önkéntese.
Mint mondja, nem érzi túlterhelésnek, hogy két szervezet munkájában is részt vesz a tanulás és a sport mellett, mindkettőre tud időt szakítani, mivel szívesen csinálja. Úgy látja, sokféle program van az egyetemen, az ifjúság szórakozását szolgálók is, de van is rájuk igény. 

- Egyre többen jönnek a rendezvényeinkre, például a Társasjáték Klubba, úgy, hogy miközben többen vagyunk, egyre kevesebbet kell hirdetnünk, toboroznunk. Ez egyértelműen látszik az előző évi számokkal összevetve. Közöttük sok a külföldi és a fiatalabb, elsőéves hallgató – meséli némi elégedettséggel a hangjában. Ezek a sikerek további ösztönzést adnak az önkéntes munkához. 

Ennek a nagy aktivitásnak és a kitöltött önkéntes segítői regisztrációknak aztán az lett a meglepő következménye, hogy a KÖSZI közölte Ferenccel, messze ő vett részt a legtöbbet 2023-ban önkéntes segítőként az egyetemi rendezvényeken, ezért ő kapja a 2023-as év önkéntesének járó elismerést. 

- Nem is tudtam, hogy van ilyen, csak azt kérték, hogy ha részt veszek egy programon segítőként, írjam fel, hogy önkéntes. Nem mondták, miért? Aztán a számokat összeadták és közölték, hogy én lettem az év önkéntese. Nagyon örültem ennek, de az az igazság, hogy én ezekre a programokra akkor is jártam volna, ha nem kapok érte semmilyen díjat – szerénykedik Harik Ferenc Csanád az év egyetemi önkéntese.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!