Ugrás a tartalomra

Jövő héttől büntetik a balra kanyarodást a nemrég átadott Harsányi felüljárónál

Miskolc Televízió - minap.hu
Utoljára módosítva
2024. szeptember 13. péntek 16:43
A közút kezelője és a rendőrség szerint az évek óta fennálló és már jól megszokott lehetőség fokozottan balesetveszélyes. 
Már nem szabad a balra kanyarodás a felüljárónál. Fotó: Mocsári László

- Miután átadtuk a Harsányi felüljárót, megszüntettük a balra kanyarodás lehetőségét, ami itt évekig lehetséges volt. Egyeztettünk a rendőrfőkapitánysággal is, amely szerint számos koccanásos baleset történt itt korábban. A felhajtó fizikailag sem úgy van kialakítva, hogy támogassa a balra kanyarodást, igen nagy szögben kell kanyarodni, miközben kétirányból mozog a forgalom a felüljáróra, illetve arról le, Harsány felé. Ezért döntöttünk úgy, hogy megszüntetjük ezt a lehetőséget. Aki tehát mostantól Miskolc felől Harsány felé közlekedik, nem fordulhat balra a felüljáró, illetve az autópálya felé - mondta el a Miskolc Televíziónak Peiker Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Igazgatóságának igazgatója, miközben a felvétel hátterében majd' minden második, harmadik jármű a megszokott módon bekanyarodott az ominózus útkereszteződésben balra. Immár szabálytalanul.   

Az igazgató úgy látja, hogy a sofőrök ebben az esetben fokozottan rutinból, megszokásból vezetnek, kérte az autósokat arra, hogy figyeljenek a közlekedési táblákra és a felfestésekre. Figyelmeztetett, hogy a jövő héttől a rendőrség is ellenőrzéseket tart majd ebben a kereszteződésben, figyelmeztetni és büntetni fogják a szabálysértőket. 

Korábban a Magyar Közút kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, forgalombiztonsági okok miatt a felüljáró Harsány felőli végénél lévő csomópontban módosult az eredeti forgalmi rend. A közútkezelői tapasztalatok alapján a közlekedők egy része nem veszi figyelembe az újonnan kihelyezett közúti jelzőtáblákat és megszokásból közlekedik, ami balesetveszélyes szituációkhoz vezet - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A Miskolc felől Harsány irányába tartó csomóponti ág Harsányi úthoz való csatlakozásánál a balra, a felüljáró irányába történő kanyarodás lehetőségét megszüntették a szakemberek. A balra kanyarodás tilalmáról a csatlakozás előtt mintegy 30 méterrel elhelyezett „Balra bekanyarodni tilos”, valamint a csatlakozásban lévő „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla alá felszerelt „Kötelező haladási irány egyenesen” jelzőtábla is tájékoztatja az arra közlekedőket. A jelzőtáblák által meghatározott szabályokkal megegyezően a burkolati jeleket is módosították, a balra kanyarodást lehetővé tevő szaggatott jeleket a záróvonal mellett megszüntették - írja a közlemény.

Miskolc felől a felüljáróra való felhajtáshoz át kell haladni a felüljáró alatt Budapest felé, és az indirekt csomóponti ág használatával lehet a felüljárón át a 304-es főút, az M30-as autópálya vagy a bevásárlóközpont irányába áthajtani.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!