Ugrás a tartalomra

Július 1-ig marad a benzin- és élelmiszerárstop

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. április 29. péntek 10:31
Az árak a miniszterelnök szerint egész Európában a háború miatt nőnek, ezért van szükség az árkorlátozó intézkedések meghosszabbítására. 
Fotó: Mocsári László

A kormány július 1-ig meghosszabbítja az árkorlátozó intézkedéseket. Ez azt jelenti, hogy mind az üzemanyag ára, mind a korábban kijelölt élelmiszerek ára július 1-ig változatlan marad - jelentette be Orbán Viktor a Facebook-oldalán a szerdai kormányülés után.

A miniszterelnök elmondta, egész Európában nőnek az árak, ennek pedig elsődleges oka a háború. „Amíg a háború nem ér véget, addig az árak nőni fognak. De ezt nem nézzük tétlenül, ezért alkalmazunk árkorlátozást” – tette hozzá.

Ahogyan arról beszámoltunk, a miniszterelnök még január 12-én jelentette be, hogy a magas infláció miatt február 1-jétől korlátozzák a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát. A kijelölt termékek árát minden üzletben vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. Egy nappal később, a kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy a csirke far-hát árát is befagyasztják.

Az élelmiszerárstopról szóló eredeti kormányrendelet arról szólt, hogy az árstop február 1. és május 1. között lesz érvényben. A rendeletben szerepelt az is, hogy az érintett termékeket kötelező készleten tartani. 

A portfolio.hu korábban úgy számolt, hogy ha megszűnne az árstop, akkor egy liter napraforgóolaj 720 forint helyett akár 1000 forintba is kerülhet. A csirkemell ára 1600 forintról 2000 forintra, a sertéscomb a mostani 1400 forintról kilónként 1600 forint közelébe emelkedhet. Míg az UHT-tej ára 274 forintról 330 forintra ugrana.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!