Ugrás a tartalomra

Kassán folytatták a közös munkát a miskolciak

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 27. hétfő 12:28
Nagy megtiszteltetés érte a napokban a III. Kassa-Miskolc Ultramaraton miskolci szervezőit, meghívást kaptak az 1924-ben indult Kassai Béke Maraton sajtótájékoztatójára. Az eseményen a november 6-án, a szlovák partnerekkel közösen megrendezendő, határon átnyúló futóverseny is a hivatalos program része volt.
Branislav Koniar (balról), a Kassai Marathon Klub versenyigazgatója, Ladislav Perhac tolmács, Badány Lajos, Miskolc alpolgármestere, Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere, Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke és a szervező bizottság két tagja, Jana Juhásová és Paulína Tomková a kassai sajtótájékoztatón.

A Kassai Béke Maraton eddig „csak" Európa legöregebb maratonja volt, tavalytól azonban már a legrégibb, megszakítások nélkül megszervezett maratoni futóverseny a világon, miután a Bostoni Maraton a pandémia miatt 2020-ban elmaradt. Először 1924-ben rendezték meg, azóta minden október első vasárnapján randevúzhat Kassa belvárosában a sok ezres futósereg. A verseny fővédnökségét ebben az évben is Zuzana Čaputová, Szlovákia köztársasági elnöke vállalta el. 

Az eseményről a kassai Kultúrparkban megtartott sajtótájékoztatón Jaroslav Polaček, Kassa főpolgámestere elmondta, a Béke Maraton a helyiek számára nemcsak sport-, hanem közösségi esemény is, ami messze túlmutat a város határain. – Ezekben a kihívásokkal teli időkben Kassa stabil partnere a rendezőknek, nemcsak a költségvetés részét képező pénzügyi támogatásban, de a szervezésben is – hangsúlyozta. 

Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke kiemelte, a Béke Maratonon idén is gondolnak a fiatalokra és a családokra. A junior váltóval a kétszeres olimpiai bajnok etióp Abebe Bikila emléke előtt tisztelegnek, aki éppen 60 évvel ezelőtt indult el a kassai versenyen.

Azt már Branislav Koniartól, a Kassai Marathon Klub, egyben a 98. Kassai Béke Marathon versenyigazgatójától tudhattuk meg, hogy a leghosszabb táv győzteseinek járó babérkoszorú kiharcolásáért ezúttal is jó eséllyel pályázik két etióp futó: a hölgyeknél a 2:23:12 órás egyéni csúccsal rendelkező Dinknesh Mekash, míg a férfiaknál a 2:04:24 órás legjobb idővel büszkélkedő Tesfaye Abera

A sporton keresztül építhetjük a jövőnket

– A szezon október 3-án, a Kassai Béke Maratonnal még nem ér véget, hiszen november 6-ára tervezzük a III. Kassa-Miskolc Ultramarathont, ami tavaly a világjárvány miatt sajnos elmaradt – szerepel a hivatalos kassai sajtóközleményben.

A két testvérváros közötti, egyéniben, 5 és 10 tagú váltókban teljesítendő 115 kilométeres erőpróba idén Miskolcról, Európa leghosszabb főutcájáról rajtol, hogy a futók Sajóvámos, Szikszó, Hernádkércs, Abaújszántó, Vizsoly, Gönc, Kéked, Nysla Misla, Krasna érintése után megérkezzenek a Kassa történelmi belvárosában kijelölt célba. További részletek itt.

Branislav Koniar (balról) Badány Lajos, Bartha György, Borkúti László és Szűcs István a kassai sajtótájékoztatón. (A képről hiányzik Hölcz Péter, aki a fotót készítette.) (Fotó: Magánarchívum)

– Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani Kassa önkormányzatának és a Kassai Marathon Klubnak, amiért nagyon komoly partnerséget nyújtanak a III. Kassa-Miskolc Ultramarathon megrendezéséhez – hangsúlyozta Badány Lajos, Miskolc alpolgármestere, aki Veres Pálnak, Miskolc polgármesterének, az esemény egyik fővédnökének megbízásából vett részt a sajtótájékoztatón. – A verseny nem jöhetne létre nélkülük, mint ahogy valamennyi további közreműködő, a rendőrségek, a polgárőrség, az egészségügyi szolgálat, a váltópontokat üzemeltető települések, a támogatók szerepe is elvitathatatlan. Ez az esemény kiváló lehetőséget nyújt a két város kapcsolatának további elmélyítésére, valamint Kassa és Miskolc mellett a további  V4-es országbeli testvérvárosok, Ostrava és Katowice aktív bevonására. Ez utóbbi már meg is történt. Összefogásunkkal érvényesíthetjük Közép-Európában is közös érdekeinket. Közös értékeink, a tradíciók mentén közösen építhetjük a jövőnket, a sporton keresztül, hosszabb távon is.

A miskolci szervező bizottság tagjai közül Borkuti László elnök, Szűcs István, a Marathon Club SE elnöke, Bartha György önkormányzati képviselő és Hölcz Péter logisztikai felelős vett részt a Márió Sveč sportosztályvezető és Branislav Koniar által kezdeményezett szakmai megbeszéléssel és ebéddel is kiegészített kassai találkozón.

További hírek

Olvasnivaló