Ugrás a tartalomra

Kedvenc verseinkkel emlékezünk József Attilára

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. december 03. csütörtök 21:39
Szerelmes sorok? Elkoptathatatlan életigazságok? Lírai mélység? Ki ezért, ki azért szereti a költőóriást, aki ma 83 éve, hogy itt hagyta ezt a világot.

József Attila kétség kívül az egyik legnagyobb hatású költőnk. Verseit rengetegen dolgozták fel, zenésítették meg. Életének mozzanatait, sorstragédiáit nem csak az irodalomkedvelők ismerik jól, hanem élénken él a köztudatban is: elég csak annyit mondani, Mama, padlás, Öcsöd, Pista, Horger Antal, napló, vagy Szárszó. A magyar líra gyönyörűszép szívű alakja ma 83 éve hunyt el. Halálának évfordulója alkalmából szerkesztőségünk néhány tagja megosztja a kedvenc verseit, idézeteit a költőtől.

Kujan István újságíró 

Kedvenc József Attila verse: Óh szív! Nyugodj!

„Bajos szél jaját csendben hallgatom” 

- Ez a vers először több mint 10 éve talált meg, akkor a fájdalmat olvastam ki belőle. Ma a reményt. Egy olyan ember reményét, aki „csendben hallgatja” az élet tombolását maga körül. Nem beletörődő; nem hitehagyott – de tud már távolságot tartani. Akarja, de nem feltétlenül adja már oda magát minden áttetsző látomásnak. Ágnes Vanilla zseniálisan fogta meg a vers hangulatát feldolgozásában.

M-Kiss Judit szerkesztő-riporter

Kedvenc József Attila verse: Tedd a kezed

„Úgy szeress, mint I ha jó volna, I mintha szívem I szíved volna.” 

- Nem a szerző legnépszerűbb verse, pedig egyszerű, tiszta, és – tőle szokatlanul – kellemesen boldog. Szerintem ez a bizonyítéka, hogy József Attila akkor is zseniális lett volna, ha nem ilyen tragikus az élete. A vers egyszerűen, tisztán meséli el, miről szól a szerelem.

Juhász Ákos fotóriporter

Kedvenc József Attila verse: Óda

„Itt ülök csillámló sziklafalon. I Az ifju nyár I könnyű szellője, mint egy kedves I vacsora melege, száll.”

- Lillafüred miatt a kedvencem ez a mű: olyan helyen íródott, ami számomra fontos. Emellett a kisfiam szerepelt tavaly egy, a magyar költészet napja alkalmából készített videóperformanszban. Ott is ez a vers hangzik el, így egyszerre több szállal is kötődöm hozzá.

Tajthy Ákos újságíró

Kedvenc József Attila verse: Óda

„Szeretlek, mint élni szeretnek I halandók, amíg meg nem halnak. I Minden mosolyod, mozdulatod, szavad, I őrzöm, mint hulló tárgyakat a föld. I Elmémbe, mint a fémbe a savak, I ösztöneimmel belemartalak, I te kedves, szép alak, I lényed ott minden lényeget kitölt.”

Már gyerekkoromban is nagyon szerettem Miskolcot és a környékét, ezért amikor középiskolában József Attilát tanultuk, azonnal felkaptam a fejem: az Ódát éppen Lillafüreden írta. Később, hogy megismertem a költő több és több művét, úgy lett nagy kedvencem a Külvárosi éj, a Levegőt, vagy a Gyermekké tettél, és sorolhatnám. Ez az idézet végtelenül közhelyes okból kifolyólag lett a kedvencem (és az mind a mai napig): mikor az Ódát tanultuk éppen nagyon szerelmes voltam, szerintem életemben akkor először, úgy tényleg, igazán szerelmes. Az idézett sorok pedig egészen pontosan leírták számomra ezt a gyönyörű érzést. És leírják mind a mai napig.

Cziffra Andrea felelős szerkesztő

Kedvenc József Attila verse: Gyermekké tettél

„Sok ember él, ki érzéketlen, mint én, I kinek szeméből mégis könny ered. I
Nagyon szeretlek, hisz magamat szintén I nagyon meg tudtam szeretni veled.”
Életem egyik legmeghatározóbb személyéhez fűződő kapcsolatomat látom a versben tükröződni.

Bájer Máté újságíró

Kedvenc József Attila verse: Két hexameter

„Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.”

Ebben a versben mutatta meg József Attila talán leginkább, hogy nem feltétlenül a tűpontos rímek miatt volt ő az egyik legnagyobb, hanem a tűpontos gondolatok okán is.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!