Ugrás a tartalomra

Két állítható kezelőággyal és egy cisztoszkóppal bővült a GYEK eszközparkja a vadászoknak köszönhetően

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. június 23. péntek 10:51
Az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. képviselői csütörtökön adták át az új, közel négy millió forintért beszerzett eszközöket a megyei kórházban.
Fotók: Mocsári László

Révész János, a kórház főigazgatója szerint az Országos Jótékonysági Vadászat egy rendkívül innovatív ötlet, amelyet tíz évvel ezelőtt indítottak útjára, a megyei kórházat négy éve támogatják adományaikkal. A központi kórház gyermekegészségügyi központja (GYEK) az utóbbi években kiemelten sok adományt kap, amit nem lehet eléggé megköszönni. Különösen az év végi, karácsonyi időszakban, amikor egymást érték legutóbb is az adományátadások. A kórház 2018-ban határozta el, hogy valamilyen módon igyekszik ezt a sok támogatást meghálálni, ezért hozták létre a Támogatók Társaságát, amely az induláskor mintegy hatvan partnert számlált, ma ez a szám már közelíti a háromszázat. 
„A vadászokkal már négy éve dolgozunk együtt, a mai napon két terápiás ágyat és egy húgycső és hólyagvizsgáló cisztoszkópot – kifejezetten gyermek méretben – kaptunk tőlük. Az adomány összértéke 3,8 millió forint. A terápiás ágyak segítségével lehetőség van arra, hogy a mozgássérült gyerekeket megfelelő módon mozgassuk a rehabilitációs gyógytorna során” – mondta Révész János. 

„Példaértékű, hogy a vadászatot összekötötték ezzel a jótékonysági kezdeményezéssel, ezért köszönet illeti az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft.-t, amely immár tíz éve szervezi meg az év végi jótékonysági vadászatot” - hangsúlyozta az adományátadáson részt vevő Koncz Zsófia miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, a szerencsi térség országgyűlési képviselője. Hangsúlyozta, ez alatt a tíz év alatt közel százhetven millió forintot juttatott el a vadásztársadalom huszonhárom intézménybe. Kiemelte, anyaként is tudja milyen jelentősége van annak, hogy ha megbetegszik a gyermek, akkor a lehető legjobb ellátást kaphassa meg, a legmodernebb orvosi, egészségügyi felszerelések használatával. A miniszterhelyettes megköszönte a kórház dolgozóinak azt, hogy a gyermekek egészségéért dolgoznak az év minden napján. A vadászoknak pedig az átadott adományt.  

„A jótékonysági vadászat intézménye 2013-óta létezik Magyarországon, hat évig megyei program volt, 2019-től országos kiterjesztést kapott. Ez a nyolcvannegyedik adományátadó ünnepségünk. Minden adományunkkal kórházi gyermekosztályokat céloztunk meg. Igyekszünk mindig hiánypótló eszközbeszerzésben segíteni. A mostani közel négy millió forintos adománnyal együtt már a tizenegy millió forintot éri el az az összeg, amellyel az elmúlt négy évben a GYEK-et támogattuk” – tudtuk meg Fejes Lászlótól, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől, aki megragadta az alkalmat arra is, hogy oklevéllel köszönje meg a jelenlévő B-A-Z vármegyei vadászoknak, támogatóknak a munkáját és részvételét az adományokra fordítható pénz összegyűjtésében. 

Hauser Péter, a GYEK vezető főorvosa megköszönte az adományt a jótékony vadászoknak. Hangsúlyozta, hogy három hiánypótló eszközt kapott a kórház, két nagy méretű vizsgálóágyat, illetve egy olyan eszközt, amellyel a gyermekek vizeletelvezető rendszerét lehet vizsgálni. Ezekre volt a legnagyobb szükség most, és ezeknek az eszközöknek a beszerzését természetesen előre egyeztették az adományozókkal.

Az új eszközök működését – a cisztoszkóp kivételével - Zahuczky Katalin, a Gyermekrehabilitációs Osztály főorvosa mutatta be. Hangsúlyozta, hogy már birtokba is vették és kipróbálták az új eszközöket, amelyek abban segítik majd a gyógyító munkát, hogy a nagyobb, mozgásukban korlátozott gyerekeket is meg tudják vizsgálni, kezelni az ágy állíthatóságának és méretének köszönhetően. A extra széles ágyak lehetővé teszik a betegek biztonságos mozgatását, tornáztatását, akár úgy is, hogy a kezelők melléjük térdelhetnek vagy akár fekhetnek, ha arra van szükség. A főorvos reményét fejezte ki, hogy ezek az ágyak is legalább olyan sokáig szolgálják majd a gyógyító munkát, mint a már meglévő eszközeik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!