Ugrás a tartalomra

Két DNS-e lett egy csontvelő-átültetésen átesett férfinak

hirado.hu/ Independent
Utoljára módosítva
2019. december 12. csütörtök 11:41
A Nevada állambeli Chris Long három hónappal a beavatkozást követően tudta meg, hogy a vérében levő DNS-e megváltozott, méghozzá a donoréval lett azonos. A donor pedig egy több ezer kilométerre élő német férfi, akivel mindössze néhány rövid üzenetet váltott. A beavatkozás célja az volt, hogy a beteg vérét egészségessel helyettesítsék, a vér pedig magától értetődően a DNS-t is tartalmazza. A férfit az egyik kollégája bátorította a teszt elvégzésére – olvasható a The Independent cikkében.

Négy évvel az életmentő műtét után azonban az is kiderült, hogy a kezelés nem csak a férfi vérére volt hatással: a szájából vett nyálminta a saját és a donor DNS-ét is tartalmazta, és ami még ennél is meglepőbb, hogy a férfi spermájában csak a donor DNS-e volt megtalálható.

A dupla DNS-sel a férfi tulajdonképpen olyan lett, mint egy kiméra. Long elmondta, alig tudta elhinni, hogy csak úgy „eltűnhet”, és valaki más léphet a helyébe. A begyűjtött minták alapján egyedül a férfi hajában és mellszőrzetében volt megtalálható a saját DNS-e.

Arra már volt példa korábban, hogy egyes orvosi eljárások során megjelenhet még egy DNS a vérben, az azonban egészen meglepő, hogy a férfinál ez a vérén kívül is előfordult. Az eset felkeltette a tudósok figyelmét, miután szeptemberben egy konferencián beszámoltak róla. Andrew Rezvani, a Stanford Egyetem Orvosi Központjából elmondta, hogy az eset nem idéz elő változást a páciens személyiségében, az elméje és a személyisége ugyanaz marad.

A bűnügyi nyomozók szerint azonban a helyzet problémákat vethet föl. A bűncselekmények helyszínén ugyanis a nyomozók feladata, hogy az áldozat és az elkövető DNS nyomait begyűjtsék, amelyekkel azonosítani tudják őket. Egy ilyen esetben esetben azonban két DNS-ről lenne szó, ráadásul az egyik tulajdonosa több ezer kilométerre él, és tíz évvel fiatalabb is a másiknál.

Az a kérdés is felvetődik, hogy ha egy ilyen betegnek utódja születik, ki számít tulajdonképpen az apának. Ez azonban Longnál nem fog kiderülni, mert korábban vaszektómiát végeztek rajta, és egyesek szerint ez is közrejátszhat a helyzet kialakulásában. Ennek kiderítése azonban még további kutatást igényel.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!