Ugrás a tartalomra

Kiállítás mutatja be a tűzoltók 150 évét

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 03. kedd 10:53
Százötven évvel ezelőtt, 1870. február 1-én, a fővárosban adták át az első szolgálatot hivatásos tűzoltó egységek. A jubileumi évben vándorkiállítással emlékeznek a hős tűzoltókra, a találmányokra, a legnagyobb tragédiákra. A tárlat elsőként Miskolcon mutatja be a tűzoltóság múltját és jelenét.
Fotó: Végh Csaba

A tűz a kezdetben a hidegtől óvta az ősembereket, elriasztotta a vadállatokat, és új szintre emelte a gasztronómiát. Az ember már az ősidőkben szolgálatába állította a tüzet, de az sokszor ellene fordult. De legyen szó akár árvízi védekezésről, a tűzoltók minden területen hősiesen küzdenek az elemekkel. Nem csak manapság van ez így; ezt bizonyítja az a vándorkiállítás is, ami elsőként Miskolcon mutatja be a tűzoltóság 150 évét.

A nagy katasztrófák, és az újonnan jelentkező problémák mindig fejlesztésre sarkallták a tűzoltókat. Berki Imre, Katasztrófavédelmi Központi Múzeum igazgató felelevenített egy 110 évvel ezelőtti tragédiát, ami komolyabb változtatásokra sarkalta a tűzoltókat. Az ököritófülpösi tűzvész egy banális véletlen miatt történt. Meggyulladt egy lampion a húsvéti bálon. Gyorsan terjedt a tűz, a tetőszerkezet égő darabjai kezdtek aláhullani. Az emberek pánikba estek, az oldalt levő ajtón próbáltak először menekülni, de az csakhamar teljesen betorlódott a menekülőktől. A csűr egyik végében levő kapu használhatatlan volt, mert ott állt a zenekaroknak állított nagy dobogó, a szemben levő kapu előtt pedig ott volt a nehéz lóca. Háromszázan haltak meg a tűzvészben, további közel száz helyi pedig égési sérüléseket szenvedett.

A fejlesztések között számos magyar találmányt is számon tart a szakma. Ezeket is bemutatja a kiállítás.

1944-ben 44 tűzoltó és négy tiszt volt a miskolci tűzoltóság létszáma – derült ki a tárlat anyagából. Ma a bátor hősök létszáma már 122. A megye tűzoltói pedig az elődök útját követik, emelte ki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

– Nemcsak tisztelettel adózunk az elődeink emléke előtt, hanem igyekszünk is az ő nyomdokaikban járni, és megteszünk mindent az emberek biztonsága érdekében – tette hozzá Lipták Attila igazgató.

A tűzoltóság történetét 1870. február 1-től egészen napjainkig bemutató vándortárlat egy hét múlva már Siklóson mutatja meg a tűzoltó történelmet, majd a vándorút novemberben, Budapesten ér véget.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!