Ugrás a tartalomra

Kis odafigyeléssel elkerülhetjük a betegségeket nyáron is

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. augusztus 02. péntek 14:05
A napszúrás és a rovarcsípés okozza a legjellemzőbb egészségügyi problémákat az évnek ebben az időszakában.
Poncsák Csaba háziorvos / Fotó: Mocsári László

A klímaváltozást mostanra mindannyian a saját bőrünkön érezzük. Az elmúlt hetekben hazánkban jellemző kánikula már oly mértékű volt, ami az egészségeseket is megviselte. Háziorvos nyújtott segítséget olvasóinknak abban, hogyan vértezzék fel magukat a nyáron legjellemzőbb egészségügyi problémákkal szemben. 

- Azoknak, akik az egészségesek közül rendszeresen sportolnak, vagy nyáron aktívan mozognak, gondolniuk kell rá, hogy ilyenkor a fizikai megterhelés jobban hat a szívre, vagy egyéb szervrendszerükre. Emiatt elegendő kevesebb is belőle, mint más évszakokban. Az szintén veszélyes lehet a szívre, ha hirtelen, felhevült testtel ugrunk a hideg vízbe. Emellett gyakrabban előfordulhatnak vese- és epegörcsök azoknál, akik hajlamosak rá – nyilatkozta portálunknak Poncsák Csaba martinkertvárosi háziorvos.

Hozzátette, hogy a nagy hőségben kevesebb evésre és több ivásra van szüksége a szervezetnek. Ez nyáron meghaladja az egyébként szükséges napi két-két és fél litert. 

Napszúrás és csípés gyakori

Továbbá gyakrabban tartózkodjunk árnyékban, mert a napszúrás az egyik leggyakoribb nyári probléma az orvosi rendelőben. Ennek tünetei a fejfájás, hányinger, magasabb testhő, kipirult bőr. Ajánlotta, hogy a napszúrás megelőzése érdekében mindig legyen nálunk árnyékoló fejfedő és ivóvíz. Ha pedig már megtörtént a baj, azonnal vigyük árnyékba a beteget, adjunk neki inni vizet és vizes ruházzuk, jegeljük az érintett testrészt! A 11 és 15 óra közötti magas UV-sugárzás az arra érzékenyeknél napallergiát, apró, viszkető kiütéseket okozhat. Ezt legjobban 50 faktoros napvédő krém használatával kerülhetjük el.  

Bepirosodott kullancscsípés / Fotó: Getty Images

Elmondta, hogy ügyeletben rengeteg rovarcsípéssel is találkoznak, amikor bőrpír és láz jelentkezik. Javasolta, hogy fordítsunk fokozottabb figyelmet a megelőzésre. Mivel a megcsípettek legtöbbször már csak súlyos esetben fordulnak orvoshoz, ezért gyakran antibiotikumot kell adni. Fertőzőkullancs csípésénél az agyhártyagyulladást elkerülhetjük védőoltással, a lyme-kórt azonban nem. Utóbbi legjellemzőbb tünete a csípés körül növekvő piros kör, amit érdemes figyelni.  

Ügyeljünk a betegekre!

Kitért rá, hogy a piszkos, régen tisztított klímaberendezés által okozott fertőzéseket is sokszor antibiotikummal szükséges gyógyítani. Az autóklíma például arcüreggyulladást okozhat, de akár családon belül is eltérő lehet, hogy ki mennyire érzékeny rá. Az immunerősítésben pedig a bevett C-Vitamin mellett a magnézium fogyasztása segíthet.

- A krónikus betegséggel küzdőknél extra tünetek jelenhetnek meg nyáron. A magas vérnyomásosoknál vérnyomáskiugrások, vagy túlzottan alacsony vérnyomás alakulhat ki. Sokaknál napi többször vérnyomás-ellenőrzés mellett csökkentjük nyáron a gyógyszeradagot. A szívbetegeknél pedig a hegymászás, megerőltető sportolás rizikófaktort jelent ebben az időszakban – sorolta a háziorvos.

Vérnyomásmérés háziorvosnál / Fotó: Juhász Ákos

- Mivel a legmelegebb évszakban kevesebbet eszünk, ezért cukorbetegeknél oda kell figyelni rá, hogy kisebb lehet az inzulin és a cukorgyógyszer-szükséglet. Emiatt nekik gyakrabban kell ellenőrizniük a vércukorszintjüket, ugyanis ha az leesik, elájulhatnak. Minden cukorbetegnél szokott lenni egy tájékoztató, hogy milyen ellátást igényelnek, ha rosszul lesznek. Általában cukros vizet kell velük itatni – emelte ki. 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!