Ugrás a tartalomra

Kisebbek, de ügyesebbek: új hulladékgyűjtő járművek a terepen

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. május 25. szerda 16:54
Négy darab összkerék-meghajtású kisméretű gyűjtőjárművet szerzett be a Miskolc Térségi Konzorcium. A gépjárműveket ünnepélyes átadás-átvétel keretében mutatták be szerda délután a Polgármesteri Hivatal épülete előtt.
Fotók: Juhász Ákos

– Amikor kiválasztottuk az autók paramétereit, arra törekedtünk, hogy minél kisebbek legyenek, és összkerék-meghajtással bírjanak – számolt be az azokat üzemeltető MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki szerint kulcsfontosságú, hogy mostantól olyan helyekre is elérjenek, ahová az utak minőségéből adódóan hagyományos kukásautóikkal eddig nem volt módjuk.

Ladányi Roland szerint a megyeszékhelyen ilyennek számít Lyukóvölgy, ahol a megannyi szűk és nehezen járható, meredek útszakasz hiúsítja meg a közelférkőzést. Mindemellett olybá tűnik, a cég dél-borsodi szolgáltatási területén, a Bükkalja régiójában is jócskán kamatoztatni tudják majd a járgányok kedvező tulajdonságait. 

Persze rakodni azért ezekbe is bőven tudnak majd a munkatársai: a logisztikai racionalizálás jegyében a fejenként négy köbméteres tárolók ürítését jellemzően egy másik, jóval nagyobb gépkocsiba fogják megejteni, így nem kell folyamatosan a végpontok között ingázniuk – a felszabadított kapacitással máris mehetnek tovább beseperni az útszéleken sorakozó szemeteseket.

A speciális kisteherautókat a múlt héten vették át a Mento Kft.-től, melyek az úgynevezett száraz műszaki próbán azóta túl is estek, így holnaptól már a gyűjtésbe is belevághatnak. Amint azzal a bemutatón szembesülhettünk: a hátoldaluk megszólalásig hasonlít a nagyobbakéra, amennyiben az azokéval szinte tökéletesen megegyező edényürítő-szerkezettel vannak ellátva.

– Hihetetlen nagy lépés ez. Nagyon sokat küzdöttünk az elmúlt években, hogy azokon a területeken is össze tudjuk gyűjteni a szemetet, ahol eddig ezt nem tudtuk megoldani – fogalmazott a Miskolc bel- és külterületeinek határán élők mindennapi problémái felől Veres Pál. A polgármester reméli, hogy mindezzel az érintett városrészek lakosságát is ösztönözni tudják innentől a hulladék megfelelő egybegyűjtésére.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!