Ugrás a tartalomra

Klímaszerződést kötött partnereivel a városvezetés

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. március 13. szerda 14:34
Miskolc bekerült a 100 Klímasemleges és Intelligens Város Missziójában résztvevő európai települések közé.
Megtelt a terem. Fotók: Juhász Ákos

Köszönetét fejezte ki a város, klímavédelmi törekvéseit támogató partnereinek a "CoolMiskolc – összefogás a jövőért elköteleződési ceremónia a klímasemlegességért" című rendezvényen március 12-én, délután Miskolc Polgármesteri Hivatalának Közgyűlési termében. 

A polgármesteri és alpolgármesteri köszöntőt követően szakmai előadások hangzottak el, amelyeket kulturális produkciók szakítottak meg. Az esemény végén a partnerek aláírták a városi klímaszerződést, amiért támogatói oklevelet kaptak emlékbe.

Az Európai Bizottság döntése értelmében közel 400 pályázó közül Miskolc két magyar várossal együtt bekerült az Európai Unió 100 Klímasemleges és Intelligens Város Missziójában résztvevő települések közé. Ezzel együtt kötelezettséget vállalt arra, hogy eleget tesz a nettó zéró üvegházhatású gázkibocsátás elérésének. Ehhez pedig kidolgozza a klímasemleges városra vonatkozó átfogó terveit és kialakítja a megvalósításhoz szükséges partneri együttműködéseket. 

Összefogással lehetséges

- Régóta mondjuk, de 2023-ban az éghajlatváltozás ránk rúgta az ajtót. Ez volt minden idők legmelegebb éve, ami már vészesen megközelítette a Párizsi Megállapodásban rögzített másfél fokos határt – mondta köszöntőjében Veres Pál Miskolc polgármestere. Kiemelte, hogy ennek átlépése beláthatatlan következmények elé állíthatják az egész bolygót és szűkebb pátriánkat is. 

- Büszkék vagyunk az Európai Unió döntésére, amelynek révén feladatot kaptunk, hogy kísérleti és innovációs központként drasztikusan csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását. Azonban mi ennél többet szeretnénk elérni – hangsúlyozta. - Azt, hogy Miskolc emberléptékű, élhető, vonzó várossá váljon. Egy olyan hellyé, amely egészségesebb, zöldebb és közösségibb. A Szinva-völgyében, helyben kell fenntartható jelent és jövőt biztosítani gyerekeink és unokáink számára – fűzte hozzá. 

Juhász Ákos képgalériája

Ezt követően a város klímaszerződésére irányította rá a figyelmet, amit az Európai Bizottság felkérésére készítettek, de miskolciakkal, civil szervezetekkel, intézményekkel és vállalatokkal kötik. Ugyanis véleménye szerint a klímaátállást 2030-ig csak partnereikkel együttműködésben tudják végrehajtani. 

Miskolc úttörő szerepben

- A klímavédelem, a klímatudatosság és a klímasemlegesség annyira sokrétűek, a szereplők olyan sokszínűek és az előttünk álló feladat olyan hatalmas, hogy meg kellett küzdenünk a kihívások bénító erejével – árulta el Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere. 

Hozzátette, hogy a közvetlenül előttük álló feladatokra koncentráltak és nem a távoli jövőre. Mindeközben pedig rengeteg segítséget és pozitív visszajelzést kaptak azoktól, akik megértették, hogy mit jelent a klímasemlegesség. Éppen ezért arra törekedtek, hogy közösen gondolkodva alakítsák ki a következő időszak stratégiáját. Alig pár hét alatt több mint 150 partneri elköteleződés született. 

- A feszített munkával elkészített városi klímaszerződés csak az első mérföldkő ebben a folyamatban. Most egy hosszú közös úton kell végighaladnunk a klímasemlegesség felé. Azt vállaltuk, hogy Európa többi városával ellentétben, úttörőként, gyorsított ütemben megyünk ezen végig. Az összefogás ereje miatt azt gondolom, hogy meg tudjuk csinálni – bizakodott az alpolgármester. 

Elmondta, hogy nagyon sok mindenen szükséges változtatni: bevett rutinokon, bevált technológiákon és azon, ahogy a világunkra tekintünk. Továbbá szem előtt kell tartanunk a közös felelősségünket és cselekvő részeseivé kell válnunk a klímasemlegesség missziójának. 

Színes programkavalkád

A nemzetközi és magyar klímapolitikáról dióhéjban Koczóh Levente András, a Green Policy Center szenior klímapolitikai szakértője beszélt. A város klímavédelmi akciótervét Márton Ádám, Miskolc önkormányzatának klímavédelemért felelős polgármesteri megbízottja mutatta be. Miskolc klímasemlegességi stratégiájának finanszírozási terveit Döbrönte Katalin, az Ex-Act Project Tanácsadó Iroda vezető fenntarthatósági szakértője ismertette. Végül egy helyi szintű fenntarthatósági projektet prezentáltak "Jövő időbe lépünk" címmel a Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Technikumának diákjai. A felszólalókat Czikora Ágnes, a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda vezetője konferálta fel.

Installáció a polgármesteri hivatal közgyűlési terme előtt.

A "Csak természetesen" című tárlattal a Herman Ottó Múzeum, újrahasznosított kísérleti anyaggal pedig a MiReHu Nonprofit Kft. tette színessé a programot. A folyosón Aranyosi Zsuzsanna DLA ruhatervező művész és a Metropolitan Egyetem hallgatóinak élő installációi fogadták a látogatókat. Ezek a Miskolci Szakképzési Centrum Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai segítségével elevenedtek meg. A különleges hangeffektusokról pedig a Bartók Béla Zeneművészeti növendékei gondoskodtak. 

A klímaszerződést aláírók:

Cégek:

BluePixel Kommunikáció és Produkciós Iroda Kft. 

EastJob Bt.

EX-ACT Project Tanácsadó Iroda Kft. 

Green Policy Center

Hotel Palota Lillafüred Kft.

Íz-Kalauz Kft.

Jakab Oktatási és Szakképzési Bt. 

Miskolci Hőszolgáltató Kft. (MIHŐ)

Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Közhasznú Kft. (MIDMAR)

Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. 

Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.

Miskolci Közlekedési Vállalat Zrt. (MVK) 

Civil szervezetek:

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület

Dialóg Egyesület

Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE)

Holocén Természetvédelmi Egyesület

Jedlik Ányos Tudományos Ismeretterjesztő Társaság (TIT)

Kilián Észak Közösség Egyesület (KÉK)

Köz-Pont Ifjúsági Egyesület

Magyar Természetvédők Szövetsége

Martinkertvárosi Nyugdíjasklub

Miskolc Városi Diákönkormányzat

Miskolci Nőknek Is Esélyt Alapítvány

Zafir Ifjúsági és Művészeti Egyesület

Intézmények:

II. Rákóczi Ferenc Könyvtár

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI)

Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda

Miskolci Egészségfejlesztési Intézet (MEFI)

Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI)

Miskolci Egyetem

Miskolci Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola és Óvoda

Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR)

Magánszemélyek:

Benke Cseke

Dr. Boskó Réka

Éliás András

Fűtő Bence János

Klenovszky Dóra

Kovács Attila Gábor

Nagy István

Pető Csenge

Pirityné Tóth Márta

Soltész Virág

Szamosi Luca

Szegedi Judit

Szopkó Tibor

Turóczi Petra

Varga Andrea Klára

Veres Pál

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!