Ugrás a tartalomra

CoolMiskolc - a város klímaváltozása ellen

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 24. szerda 13:26
A klímaváltozás létező folyamat. A hatásai már Miskolcot is érintik: hőhullámok, (villám)árvíz, szélviharok, aszály, invazív fajok terjedése, erdőtüzek.

A °coolmiskolc kezdeményezés célja, hogy városunk meg tudjon felelni az előttünk tornyosuló globális kihívásoknak, és egy élhető, fenntartható, szerethető, egészséges, biztonságos, okos, alkalmazkodóképes zöld város legyen a jövőben is. Ehhez partnerséget kínálnak, és cselekvésre, tudatosságra ösztönöznek a programban résztvevők.

Mint ismert, Miskolc 100 európai várossal egyetemben felvállalt egy olyan jövőformáló missziót, amelynek célja, hogy településünk kísérleti és innovációs központként működve, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése révén 2030-ra klímasemleges és intelligens várossá váljon, és példáját 2050-re minden európai város követhesse.

Fotó: Mocsári László

Az Európai Unió által megbízott NetZeroCities képviselője, a Miskolc projektjéért is felelős Jakob Stolt szeptemberi itt jártakor Veres Pál polgármester rámutatott: az otthonunkat jelentő Szinva völgyének élhető és jó minőségű adottságait kötelességünk megőrizni. A városvezető szerint a környezeti, társadalmi és gazdasági egyensúlyt fenntartását szem előtt tartva kell kiaknáznunk azokat az adottságokat, melyek rendelkezésünkre állnak.

Fotó: Juhász Ákos

Lapunk nemrégiben beszámolt arról a városi klímaadaptáció kérdéseit körbejáró beszélgetésről, ahol a konferenciasorozatot útjára indító Fenntartható Közösségek Alapítvány által működtetett Fenntartható Városok kezdeményezés képviselője, Bartuszek Lilla projektvezető elmondta: azért választották Miskolcot az első helyszínnek, mert a város élen jár a városi klímaadaptációban és szeretnék bemutatni és másokkal megosztani az eddig itt kialakított jó gyakorlatokat. 

Fotó: Mocsári László

Megírtuk azt is, hogy Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület a miskolci önkormányzattal együttműködve idén is megszervezte a Miskolci Ötletmaratont. A második, 48 órán át tartó ötletverseny idén a "Versenyfutás a klímaváltozással" alcímet kapta, ugyanis 2023-ban olyan ötleteket vártak, amelyek nem csak szebbé, élhetőbbé teszik a várost, de valamilyen módon a klímaváltozáshoz is kapcsolódnak.

De arról is beszámoltunk, hogy tavaly októberben öt alkalommal, öt helyszínen, öt különböző témában szervezett a 100 Klímasemleges és Okos Város Misszió jegyében workshopokat az önkormányzat, ahol az érdeklődők szakértői előadásokat hallgathattak meg, aztán közösen gondolhatták tovább a hallottakat.

További információ a tervezzukmiskolcot.hu oldalon.

További hírek

Olvasnivaló