Ugrás a tartalomra

Kollégánk dalszövegét zenésítette meg a Zenegép és az Áll-a-tok zenésze

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. május 20. péntek 16:22
Merecicki-Kiss Judit és Bányai Kriszta első közös munkája a járvány idején kezdődött és a napokban ért be annak gyümölcse.

Az a pillanat címmel debütált a közelmúltban Bányai Krisztina zenész-jogász és Merecicki-Kiss Judit, a Miskolc Televízió munkatársának közös dala. Az alkotásnak, melyhez klip is készült, a szövegét írta Judit, neki egyébként nem ez az egyetlen hasonló írása - rendszeresen kiírja magából azt, ami éppen foglalkoztatja.

„Bányai Krisztával már nagyon régen keresztezte utunkat a sors. Többször is készítettem vele interjút különböző médiumokba. Ezen alkalmak alatt összebarátkoztunk, követtem pályafutását is. Aztán 2020 márciusában jött a Covid, és főleg az első hónapokban nagyon sokat beszélgettünk arról, hogy ki hogyan éli meg a bezártságot, leginkább ő, zenészként hogyan. Ekkor jött az ötlet, hogy készíthetnénk akár egy közös projektet is, küldtem hát neki néhány dalszöveget, melyek közül ezt választotta ki” – emlékezett a kezdetekre Judit.

- A világjárvány miatt új utakat kellett keresnie az előadóművészeknek is. Én ekkor hoztam létre Youtube-csatornámat, ahol olyan zenei elemeket, produktumokat is bemutattam, amelyeket korábban még sehol – tette hozzá Bányai Kriszta jogász, aki két ismert miskolci zenekarnak, az Áll-a-toknak és a Zenegépnek is oszlopos tagja. „Ezekre a – mondhatni – exkluzív tartalmakra nagyon sok kedvező visszajelzés jött, így kihívásnak éreztem Judit megkeresését is, és azonnal igent mondtam rá” – tette hozzá.

A dalszöveg egyik rétegében arról szól, hogy mindenki rohan, tervezgeti a jövőjét, és közben nem veszi észre az élet apró csodáit. A jelent.

„Idegesek, vagy inkább feszültek és frusztráltak, nem veszik észre a körülöttünk található szépségeket, legyen az akár egy felhő, vagy éppen egy szép naplemente. Én valahogyan mindig észrevettem ezeket, megélem őket, szóval a dalszöveg nagyjából ezen mereng, és nem tetszik neki ” – magyarázza Judit, aki hozzátette: bár alkotótársának természetesen zenészként lehetősége volt arra, hogy módosításokat kérjen a szövegén, Kriszta ezt nem tette meg.

Nem is volt rá szükség – hangsúlyozta Kriszta – hiszen a gondolatokkal ő is egyetértett.

„Aztán egyik reggel úgy keltem, hogy megvolt a dallam. Ezután kitaláltam és meghangszereltem a dalt, feljátszottam a gitárokat, basszusgitárt, zongoraszólamokat, beletettem egy karakteres lead hangszínt, többszólamú vokált építettem és a keverési munkákat is én végeztem el” – mondta el Bányai Kriszta.

A dalhoz tartozó klip megszületésében Jánvári László, Merecicki-Kiss Judit egyik állandó operatőr kollégája, munkatársunk segített.

„Itt gyakorlatilag a fejemben vagyunk, Kriszta engedte megvalósítani a kissé elszabadult gondolataimat. Folyamatos mozgásban van a klip, amivel a rohanó világot, a hétköznapokat kíséreltük meg szemléltetni" – tette hozzá Judit.

Ő és Kriszta is elárulják: a klip bizonyos jeleneteit a kultikus és jobb sorsra érdemes néhai Avas Szálló tereiben, többek között a volt Kossuth Mozinak helyet adó bálteremben forgatták, ami a dalhoz és a szöveghez kapcsolódóan szintén sok miskolci szívét dobogtatta meg.

Az alkotók végül kérdésünkre elárulták: szerették első közös munkájukat, és bár most még nem tudni, mit hoz a jövő, ha úgy adódik, nem zárkóznak el a folytatástól.

Kollégánk, Judit egyébként nem először írt dalszöveget, Szécsi Viktória és Vihula Mihajlo 2020-ban megjelent Itthon, veled című dalának szövegét szintén ő jegyzi.

További hírek

Olvasnivaló