Ugrás a tartalomra

„A kormányzat és az önkormányzat csakis összekapcsolódva tudja a fejlesztéseket megvalósítani”

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 03. kedd 13:05
Az ünnepélyes tanévnyitóval hivatalosan is átadták a Lévay Sportkomplexumát.
Balog Zoltán református lelkipásztor, volt miniszter hirdetett igét az ünnepi tanévnyitón, majd a Lévay József Református Gimnáziumot is fenntartó Tiszáninneni Református Egyházkerület egész közössége nevében köszöntötte a résztvevőket és a diákokat Csomós József püspök.
Juhász Ákos képgalériája

Mostantól egy uszodával és többek között sportpályákkal is gazgagodott az intézmény és egyben a város is, a  Lévay Sportközpontot ugyanis tanítási időn kívül a városlakók is használhatba vehetik majd. A beruházás uniós és állami forrásból, valamint az iskolát fenntartó Tiszáninneni Református Egyházkerület anyagi hozzájárulásából valósult meg, csaknem 2,5 milliárd forintba került.

- Magyarország, Miskolc és a Református Egyház is kisközösségekből épül fel – kezdte ünnepi beszédét Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szólt arról is, hogy a reformátusok sokat tettek a hazáért, a nemzetért. Hozzátette: ez nem dicsekvésre, hanem sokkal inkább a saját közösségünk iránti elköteleződésre ad okot.

Miskolc nagy városvezetőiről, és azok érdemeiről is szólt, amelyen mint mondta, „megvolt Isten áldása” - Így volt ez Soltész Nagy Kálmán idején, amikor egy pusztító árvíz után újra kellett kezdeni mindent, és így volt Szentpáli István életében, amikor egy modern város alapjait sikerült letenni, de így volt Trianon után is, amikor az ország testéről levágott városok feladatait kellett átvennie Miskolcnak. Kiemelte a  rendszerváltozás utáni időket is, amikor  az összeroskadó nagyipar helyén új utakat kellett találni.

- Örülünk azoknak a mélyreható változásoknak, amelyek a mögöttünk hagyott kilenc évben végbementek – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Ennek köszönhető az országban ma több mint 800 ezerrel, s csak itt, a megyében több mint 55 ezerrel, 25 százalékkal dolgoznak többen, mint 2010-ben. Ez teszi lehetővé, hogy a kormány újabb lehetőséget tud megnyitni a családoknak és az egyházaknak, a kulturális élet szereplőinek, tudja támogatni a sportot és tudunk támogatást nyújtani a köznevelésben, a szociális szférában dolgozóknak, a városokban és falvakban élőknek egyaránt.

Párhuzamba állította a kormányzati eredményeket Miskolc fejlődésévek, nemcsak a mostani sportkomplexumot említette, szólt a Diósgyőri vár fejlesztéséről, felsorolásában szerepelt a stadion, a miskolctapolcai fürdő és Lillafüred éppúgy, mint a város megerősített közbiztonsága, vagy a tömegközlekedés, az ipari parkok fejlesztése és a városba irányuló befektetések növekedése vagy a cégek letelepedése. - Ezzel együtt is sokat kell még előre lépni, hogy elégedettek lehessünk – hangsúlyozta.  - Ugyanakkor messze még a cél, de ma az ország jó irányba halad és jó irányba halad Miskolc is – mondta Gulyás Gergely.

- Az iskola a közösség fájának gyökere. Ha patinás iskolát újítunk meg, akkor a régi gyökereket ápoljuk. Egy új épületrész felépítésével pedig újabb gyökereket eresztünk, amelyek még erősebben meg tartanak minket. Erről Alakszai Zoltán, Miskolc város jegyzője beszélt az ünnepségen. Hangsúlyozta, hogy a történelmi egyházak hagyományos szövetségesei a városnak és tevékeny részesei annak, hogy az itt élők tudására és lokálpatriotizmusára alapozva megtalálják és kihasználják a városban lévő lehetőségeket.  

Az iskola beruházása kapcsán elmondta, hogy a Sportközpontot miskolci építésziroda tervezte, miskolci építési vállalkozás volt a kivitelezője, a megvalósulást pedig az Unió és a magyar kormány segítette. -  Olyan szerencsés együttállás ez, ami követendő a városfejlesztés jövőjére nézve is. - Miniszter úr jelenléte a mai átadó ünnepségen világosan mutatja, hogy a kormányzat és az önkormányzat csakis összekapcsolódva tudja a fejlesztéseket megvalósítani - azt is mondhatnám, a nagy tetteket véghezvinni - az ország és városépítés területen – mondta Miskolc jegyzője. Ezt a fejlődést nem szabad veszélyeztetni – hangsúlyozta.

- A Lévay Gimnázium épületegyüttese a belváros és a történelmi Avas határánál áll, a múlt találkozik össze a jelennel, a tradíció a megújulással. Ez az az út, amin járnunk érdemes. Az elmúlt években megalapozott városfejlesztési gyakorlat látható itt, amelynek szerves folytatása lesz a Szent István tér átépítése, a belváros közösségi tereinek megújítása, az Avas turisztikai fejlesztése. Hasonlóképpen gondolkodunk a város egészéről, Miskolc történelmi városrészeinek megújulásával.  Ez a kiszámítható jövő lehetőségét kínálja, ahol már nem "menni vagy maradni" a legfőbb kérdés, hanem az, hogyan tudjuk megvalósítani elképzeléseinket – mondta Alakszai Zoltán. .

A Lévay Gimnázium fejlesztése nemcsak az iskola életét fogja gazdagítani, hanem a várost is, amely egyetemi tudásközpontja, gazdag szellemi és kulturális élete révén visszanyerte a régióban központi szerepét - hangsúlyozta Miskolc jegyzője.  

Ámbrám Tibor, az intézmény igazgatója azt mondta: a beruházáshoz 810 millió forintot nyertek uniós pályázaton, míg az az állami támogatás egyedi kormánydöntés alapján másfél milliárd forint volt. A létesítmény teljes mértékben illeszkedik Miskolc belvárosának fejlesztési tervéhez.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!