Ugrás a tartalomra

"Köszönjük, távhőszolgáltatásért felelős cég!" – csiripelték a kiliáni kék cinegék

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. június 23. csütörtök 08:55
A márciusban kihelyezett madárodúk örökbefogadása folyamatos. Az akcióhoz újabb vállalat csatlakozott.
Fotók: Mocsári László

A Miskolci Hőszolgáltató Kft. választása a Dél-Kilián városrész Otthon tér melletti, 60-as számú csőrös erődítményére esett. Itt, a cég székhelyéhez közeleső fásított, szökőkutas placcon a helyi lakosokon kívül a környék bölcsődései, óvodásai és iskolásai is meg-megfordulnak. Már ami a talajmagasságtól számított maximum kettő métert illeti.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk: száz madárodút helyezett ki az év első felében Miskolcon a Városgazda. A Magyar Madártani Egyesület Bükki Helyi Csoportjának javaslatára két méretű odú készült: a kisebb típusú kifejezetten az apró termetű cinkefajok (barátcinege, kék cinege) számára, a nagyobb típus pedig a harkály vájta odú mesterséges változata. Ez a nagyobb méretű énekesmadaraink számára készült, csakúgy, mint a széncinege, a nyaktekercs, a légykapó, a csúszka és a verébfélék.

Kovács Imre és Bernáthné Barczi Judit

A Miskolc Holding Zrt. tagvállalatai közül a távhőszolgáltató elsőként csatlakozott a programhoz. A MIHŐ koordinációs és kommunikációs főmunkatársa emlékeztetett: szolgáltatásukban egyre nagyobb szerepet kap a zöldenergia, ugyanakkor a cégek társadalmi felelősségvállalására egy-egy szimbolikus akcióval is igyekeznek rámutatni.

– Mi magunk is próbálunk odafigyelni, hogy élhetőbb város legyen Miskolc – fogalmazott Bernáthné Barczi Judit, majd a szomszédos játszótér egyik fáján csüngő hasonló fedezékre mutatva hozzátette, bíznak abban, hogy munkatársaik közül is minél többen csatlakoznak majd a patronáló gazdik nélküli hajlékok örökbefogadásához. 

Albérlői státusszal, airbnb-vel vagy haszonélvezeti joggal? Ez egyelőre hidegen hagyja a tojással szaporodó pályázókat. Ha már itt tartunk, az évszak meteorológiai kihívásait elnézve az sem feltétlenül baj, hogy a hőszolgáltató átmenetileg kevésbé a portfóliójába passzoló meleget, sokkal inkább az árnyékot biztosítja majd a kistestű példányok számára.

– Az örökbefogadás a tárgyévre szól, miután január és február az odúk takarításával telik majd – részletezte Kovács Imre, akitől azt is megtudhattuk: a befolyó örökbefogadási díjakat mindezen túl további létesítmények kihelyezésére fordítják terveik szerint.

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szolgáltatási vezetője felidézte: még a költési időszak kezdetén, márciusban helyezték ki azt a száz darab objektumot, melyek iránt azóta is folyamatos az érdeklődés – úgy az állatok, mint az örökbefogadók részéről.

Magánszemélyekkel, önkormányzati képviselőkkel, cégekkel és intézményekkel együtt immár tizenkét madárlak bír ilyen formájú támogatási háttérrel. S bár messze nincs még mindegyiknek tulajdonosa, lakója minden bizonnyal bőven akad. A szakember ugyanakkor óva intve megjegyezte: pillanatnyilag nem tudják, mely odvakat vették már birtokba, miután eszük ágában sincs zargatni az esetlegesen oda betévedt égi vándorokat.

Vagyis a tél második feléig kizárólag légből kapott információkkal rendelkezünk a nyílásméretével és kialakításával kifejezetten a maroknyi méretű csicsergőket célzó rezidencia kihasználtságára nézvést. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!