Ugrás a tartalomra

Közel négymillió forintot spórol a város

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. július 21. csütörtök 18:32
Miskolc idén sem költ tűzijátékra augusztus 20-án. Programokból azonban nem lesz hiány.
Fotók: Mocsári László

Az égi csillagszóró – a tavalyihoz hasonlóan – ez éven sem világítja be Miskolcot az államalapítás ünnepén. Ezt a város gazdasági lehetőségeit jellemző súlyos pénzügyi helyzet indokolja.

- Most az elsődleges célunk a közszolgáltatások fenntartására összpontosítani: legyen közvilágítás, tömegközlekedés, működjenek mindazon intézmények, amelyek a miskolciak mindennapi életét szolgálják – ismertette a döntés mögött húzódó okokat Badány Lajos alpolgármester a témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón, aki Néró római császár elhíresült mondását is ideidézte.

- Úgy gondolom, amikor megszüntetik a kisvállalkozások kedvezményes adózását, a rezsicsökkentés pedig gyakorlatilag a múlté, minden vezetésnek el kell gondolkodnia azon, mit tart fontosnak. Ha választani kell a cirkusz és a kenyér között, Miskolc vezetése az utóbbit választja. A döntés során figyelembe vettük az állatvédelmi szempontokat is, hiszen tudjuk, a háziállatok számára milyen trauma lehet a durrogtatás - hangsúlyozta.

A tűzijáték elmarad, de lesznek programok.

- Ebben az időszakban újra kell gondolnunk, hogy mik a valódi értékek, ezért döntött úgy a város, hogy csökkentett költségvetésű programot csinálunk – ezt már Varga Andrea alpolgármester mondta, aki közölte azt is, idén először háromnapos rendezvénnyel készül a város. Az ünnepi megemlékezések mellett lesznek koncertek, táncházak, játékos gyermekprogramok és előtérbe kerül a gasztronómia. A rendezvények központi helyszíne, idén is a belváros lesz. Méltó képpen emlékezünk meg az államalapításról, de pazarló cicomák nélkül.

Majorné Bencze Tünde, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője bővebben is beszélt a tervekről.

- Rendhagyó módon, de hagyományteremtő céllal három napon keresztül ünneplünk majd. Augusztus 19-én Bükki boros napot tartunk a Városház téren, ahová már 17 órától várjuk az érdeklődőket. A hangulatról többek között a Latin Projekt, Szécsi Viktória, és az Agyagbanda gondoskodik majd - fogalmazott az ügyvezető.

A hangolódást követően másnap, 20-án tartják az ünnepi megemlékezéseket: az országzászlónál, Felsőhámorban és a Szent István téren. Az ünnepi felvonulás 18 órakor indul a Városház tértől a Szent István térre, ahol polgármesteri köszöntővel és az új kenyér megáldásával folytatódik az este.

Három napon keresztül színes kísérőprogramok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Újra elindul majd a rétes vonat, de lesz mesterség bemutató, táncház és játszóház is. Esténként pedig az önfeledt szórakozásé lesz a főszerep: többek között a Zsáya zenekar, Herczku Ágnes és a banda, valamint Rácz Gergő lépnek majd fel.

Azzal, hogy elmarad a tűzijáték, nagyjából 4 millió forintot spórol Miskolc. Arról még nincs döntés, pontosan mire, de annyi biztos: a város működtetésére költik majd ezt a pénzt. 
 

 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!