Ugrás a tartalomra

Közeledik az óvodai beiratkozás

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 05. péntek 16:01
Miskolcon a szülőknek a MIÓVI és tagóvodái közül három óvodát van lehetőségük megjelölni a jelentkezési lapon.

Május 9-én, 10-én és 11-én reggel nyolc és délután fél hat között lehet beiratkozni a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény (MIÓVI) székhely óvodájába és tagóvodáiba a következő nevelési évre - tájékoztatta a minap.hu-t a polgármesteri hivatal sajtóosztálya. Emlékeztetnek, óvodába azokat a gyermekeket kell beiratni, akik augusztus 31-éig betöltik legalább a harmadik évetévüket és óvodai jogviszonnyal még nem rendelkeznek.

- Az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető. A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt - írják.

Felhívják a figydelmet arra, hogy a szülők gyermekük adottságainak, képességeinek, érdeklődésének megfelelően, saját vallási, világnézeti meggyőződésére, nemzetiségi hovatartozására tekintettel szabadon választhatnak óvodát. A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben közösen gyakorolják jogaikat akkor is, ha a szülői felügyeletet a szülők megállapodása vagy a bíróság döntése alapján az egyik szülő gyakorolja, kivéve, ha a gyermekétől különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság e tekintetben korlátozta vagy megvonta. Kiemelik, a jelenleg bölcsődében elhelyezett gyermekekre vonatkozó igényt is be kell jelenteni.

Megjegyzik, az óvoda köteles felvenni, átvenni azt a gyermeket, aki életvitelszerűen az óvoda körzetében lakik (kötelező felvételt biztosító óvoda).

Az egyes óvodák körzethatárait az óvodák kapuin elhelyezett hirdetményben, valamint Miskolc város honlapján tájékoztatásul közlik.

Beiratkozáskor a szülőknek magukkal kell vinnie a vigye magával a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót, ennek hiányában a születési anyakönyvi kivonatot, a lakcímet igazoló hatósági igazolványt, a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványát, az óvodai jelentkezési lapot (Az óvodai jelentkezéshez jelentkezési lapot szükséges kitölteni, amelyet bármelyik önkormányzati fenntartású óvodában be lehet szerezni, vagy letölthető Miskolc város honlapjáról).

A nem magyar állampolgár kiskorú akkor válik óvodai ellátásra jogosulttá, továbbá akkor tanköteles Magyarországon, ha menekült, oltalmazott, menedékes, valamint befogadott jogállású, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogát Magyarországon gyakorolja, a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozik és bevándorolt vagy letelepedett jogállású, vagy Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedéllyel rendelkezik.

A feltételek meglétét a tanuló nevelési-oktatási intézménybe történő felvételénél igazolni kell.

Kiemelik, Miskolcon a szülőknek a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény, mint székhely óvoda és tagóvodái közül három óvodát van lehetőségük megjelölni a jelentkezési lapon. A három megjelölt óvoda egyben a jelentkezési szándék sorrendjét is tükrözi. A jelentkezésnél fontos feltüntetni, hogy a választott óvoda körzetes, nem körzetes vagy munkahelyhez közeli intézmény.

Az óvodai felvétel tárgyában hozott döntés közlésének határnapja legkésőbb a beiratkozásra kiírt utolsó határnapot követő harmincadik nap, azaz június 19. - zárul a közlemény. 

További részleteket a MIÓVI honlapján találnak.

(Címlapképünk illusztráció, Fotó: Juhász Ákos)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!