Ugrás a tartalomra

Közös közép-európai nézőpontból néztek a munkajogra

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. június 17. péntek 15:06
A munkajog alapjai címmel szervezett kétnapos nemzetközi konferenciát a Középeurópai Akadémia a Miskolci Egyetemen.
Fotó: Miskolci Egyetem

Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány fenntartásában működő tudományos fórumra ezúttal is kiemelkedő szaktekintélyek érkeztek hazánkon kívül Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából.

A nemzetközi tudományos konferenciák és webináriumok rendszeresek a Közép-európai Akadémián, de tudományos publikációs lehetőségeket is biztosít az intézmény. Az akadémián belül működő Közép-európai Professzori Hálózat célja, hogy a magyarországi jogalkotás színvonalának továbbfejlesztésén túl egy széles körben elismert, közép-európai országokra kiterjedő szakmai hálózatot hozzon létre és támogasson. Az összehasonlító jog területén végzett átfogó nemzetközi tudományos tevékenység eredményeit folyamatosan bemutatják nemzetközi szakmai eseményeken, melyek közül az egyik volt a mostani kétnapos konferencia a Miskolci Egyetemen.

A horvátországi Osijek Egyetem professzora Mario Vinkovic azt hangsúlyozta, hogy valami új és igazán nagyszerű kezdeményezés a Közép-európai Akadémia által szervezett konferencia és a találkozóhoz kapcsolódó megjelenés alatt álló tanulmánykötet. „Megismerhetjük egymás nézőpontjait a munkajoggal kapcsolatban, különösen a kollektív szerződések egyéni munkaviszonyokra gyakorolt hatását és az államaink szerepét ezekben a jogviszonyokban és kapcsolatokban. Az összehasonlító jogtudomány jelentős, hiszen a megoldások keresése nemcsak elméletben, hanem a nemzeti jogalkotásban és az új fejlesztésekben is lehetséges. Nem olyan gyakran vagyunk abban a helyzetben, hogy össze tudjunk gyűlni, hiszen a miénk, a munkajog területe egy szűkebb jogterület. Ez a fajta fórum és ezek a konferenciák segítenek bennünket abban, hogy a munkajog, a munkajogi nézőpontok egységesüljenek. Az előadásaink során a munkaerőpiaci problémákra is keressük az új megoldásokat és az új megközelítéseket. Mindenképpen hozadéka az ilyen eseményeknek, hogy elgondolkodhatunk jövőbeni tanulmányokon és ígéretes kutatási területeken. Szívesen jövök máskor is!” – fogalmazott a horvát professzor.

Senad Jasarevic, az újvidéki egyetem professzora szintén azt emelte ki, hogy a Középeurópai Akadémia tevékenysége milyen előnyöket jelent számukra. „Azokból a közép-kelet-európai országokból tudunk találkozni tudományos konferenciákon, akiknek hasonló a nézőpontja, és sok hasonlóság van a jogrendszereink a jogi szabályozásaink között. Ez még csak a kezdet, hiszen viszonylag az elején járunk, de nagyon jó az együttműködés. Közös tanulmánykötetünk is megjelent angol nyelven, amelyet a joghallgatóink használnak a tanulmányaik során” – foglalta össze az újvidéki egyetem munkajogi professzora.

További hírek

Olvasnivaló