Ugrás a tartalomra

Lefaragták a hátrányt, népszerű a Miskolci Egyetem

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. március 23. kedd 14:10
A felsőoktatási intézménybe – az országos adatokkal megegyező módon – 11 százalékkal többen jelentkeztek, mint egy évvel ezelőtt.
Az elnéptelenedett egyetem tavaly novemberben. Idén 11 százalékkal többen jelentkeztek, mint egy évvel ezelőtt. | Fotó: Mocsári László

Csak hogy értsük, mit is jelent a növekedés, idézzük fel: 2020-ban a korábbi évhez képest mintegy 20 százalékkal kevesebben tervezték a továbbtanulást. Ez komoly fejtörést okozott az egyetemek, főiskolák vezetőinek. Úgy tűnik, jó ötletekkel álltak elő, hiszen a 2021 szeptemberében induló szemeszterre országos átlagban már 11 százalékkal nőtt a jelentkezők száma. Ezt a trendet a Miskolci Egyetem is követte: összesen 4774-en gondolták úgy, hogy itt kezdik meg tanulmányaikat, közülük 2624-en jelölték meg az intézményt első helyen.

75 százalékos növekedés is volt

Karokra lebontva ez úgy néz ki az egyetem tájékoztatása szerint, hogy az Állam- és Jogtudományi Kar érte el a legjobb eredményt, ahol mintegy 30 százalékkal nőtt a jelentkezők száma, első helyre is 20 százalékkal többen írták be a felsőoktatási intézményt. A bölcsészkar és a zeneművészeti intézet hozta az országos átlagot, ahogy a műszaki karok többsége is. A Műszaki Földtudományi és az Egészségügyi Kar esetében volt egy kisebb visszaesés. A Gazdaságtudományi Kar esetében látható mértékű volt a növekedés mértéke, a gazdálkodási és menedzsment szak pedig átlag fölötti eredményt ért el. A Műszaki Anyagtudományi Kar is hozta a tavalyi számokat, az anyagmérnöki szak viszont idén népszerűbb lett, oda a tavalyihoz képest idén kétszer annyian jelentkeztek első helyen. A Gépészmérnöki és Informatikai Kar kicsivel gyengébben teljesített, azonban itt is van olyan szak, ahol jelentősen nagyobb volt az érdeklődés 2020-hoz képest: ilyen például az energetikai mérnöki, ahol 75 százalékos, valamint a villamosmérnöki szak, amelynél 25 százalékos volt a jelentkezők számának növekedése.

Vonzó tudományegyetem

– Az emelt szintű érettségi tavaly mért negatív hatása és az őszi modellváltás ténye sem tántorította el a diákokat attól, hogy a Miskolci Egyetemet válasszák, aminek nagyon örülünk – értékelte a számokat az intézmény rektora, dr. Horváth Zita. – Objektíven nézve sikernek könyvelem el, hogy lefaragtuk a 2020-as hátrányt és hoztuk az országos átlagot a javulást tekintve. A COVID az összes intézmény dolgát megnehezítette, de a beiskolázással foglalkozó kollégáim mindent megtettek ebben a nehéz helyzetben is.

A rektor azt is elmondta, a jelenlegi és jövőbeni fejlesztések célja az, hogy minél több diákot tudjanak az egyetemre csábítani. Miskolc egyik fontos értéke, hogy valódi tudományegyetem, ahol hét kar és egy intézet áll a diákok rendelkezésére. Kulturált kollégiumok, bolt, posta, sportcentrum és minden olyan létesítmény adott, ami szükséges a hétköznapokhoz.

– Aki ügyes, egy helyen, egyszerre akár több diplomát is szerezhet, ami 25 éve kuriózumnak számított, ma pedig előfordul, hogy alapkövetelmény. A környezet magáért beszél és most nemcsak az egyetemre, hanem a városra is gondolok. Sokan lesajnálják Miskolcot, pedig aki egyszer idelátogat, könnyen beleszeret a környékbe. Az egyetemi hagyományok adta kötelék ereje pedig ebben a nehéz időszakban még inkább felértékelődik – tette hozzá az egyébként Zala megyéből származó rektor. (A róla készült portrénkat ITT olvashatják.)

Régiós megtartóerővel

Egy korábbi interjúnk alkalmával Horváth Zita elmondta, a Miskolci Egyetemen végzett tíz hallgatóból kilenc maximum fél éven belül talált munkát a diploma megszerzését követően. De arra is büszkék, hogy egyetlen más egyetem sem bír olyan régiós megtartóerővel, mint a miskolci: a végzettek 70 százaléka egészen biztosan erősíteni fogja a térség diplomás értelmiségét. És ebben az egyetem is segíti hallgatóit az önkormányzati, állami, civil és egyházi, valamint a gazdasági szereplőkkel kialakított együttműködésének köszönhetően. A modellváltáson átesett felsőoktatási intézményben a meglévők mellé új ösztöndíjat is bevezetnek a tehetséges hallgatók támogatására.

Ide jelentkeztek

Az infrastruktúra fejlesztésében is előrelépnek a Miskolci Egyetemen: az Uni-hotelt sikerült kiváltani a korábbi rossz hitelkonstrukcióból, és szeretnék a többi kollégium, valamint az E/7-es irodaház esetében is elérni ezt. Zöld jelzést kapott az egyetemi könyvtár és az 1-es kollégium felújítása, a munka már tavasszal megkezdődhet. És a campusra költözik a megyei levéltár is, a könyvtárral alkot majd egy egészet. Továbbá: mintegy 1500 milliárd forint jut a felsőoktatásra a következő időszakban. Miskolcon abban bíznak, hogy ebből az összegből komoly tételt tudnak majd kihasítani. Régóta szó van például egy Tudományos és Innovációs Parkról, ahol új épületekkel, laborokkal kívánják kiszolgálni a régió kis- és középvállalkozásait, illetve multinacionális vállalkozásait. A tárgyalások jelenleg is zajlanak az ügyben.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!