Ugrás a tartalomra

Lehet ám tüntetni így is a molinókkal

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. november 24. csütörtök 16:07
Táskakészítő workshopot szervezett az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából a MiReHu – használt reklámmolinókból. Nyolcvanan regisztráltak a Miskolci Újrahasználati Központban tartott kétnapos rendezvényre. A vállalkozó kedvűek egy profi animátorcsapat segítségével készíthették el egyedi táskájukat a MiReHu által adott sablonok alapján.
Fotók és képgaléria: Juhász Ákos

A tavalyi Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai vállalkozás kategóriájának első helyét – idézte fel Ladányi Roland ügyvezető – a MiReHu Nonprofit Kft. nyerte el. Akkor – a tematikának megfelelően – saját fejlesztésű szemléletformáló applikációs játékukkal, a Hulladékfelfedezővel neveztek a többnapos akcióra. Idén azonban a textileké a főszerep, ezért a divatjamúltnak tűnő régi bútorokra és táskákra helyeződött a figyelem Miskolcon is. A MiReHu József Attila utcai telephelyének szerdán felavatott műhelyéből egyebek mellett már farmerrel borított fotelek is előkerültek.

Mint megtudtuk: az ezúttal felhasznált összeolvasztott műanyagok ipari technológiával már nem újrahasznosíthatók. Így lehetséges az, hogy a PVC-burkolatot kapott polietilén szövetek a hulladéklerakók és -égetők helyett „pillanatok” alatt a továbbhasznosítás leginkább kreatív és környezetbarát gyártási műveletében találják magukat. A végeredmény tudniillik megtévesztő, mivel az épületekről lekerülő anyagok méretesek, nehezek és rettenetesen koszosak. Hiába nagy tehát az öröm a 2006 óta szemléletformáló kézműves foglalkozásokat tartó Medence Csoportnál: a hirdető cégektől, a reklámügynökségektől és az ipari alpinistáktól megkaparintott matériák a speciális varrógépekig nem jutnak el épp oly könnyedén.

Projektvezető-tervezőjük többek közt ebben is látja annak okát, hogy az egyébként kortárs népművészetként is felfogható mesterség idehaza még nem igazán vert gyökeret, holott számos európai nagyvárosban közkeletűnek számít a budapestiek tevékenysége. A gyári textilmaradékok alternatív alkalmazásán felül márpedig emögött is komoly tartalék és perspektíva látszik meghúzódni Magyar Gergely szerint, minekutána mintegy kilencvenszázalékos hatékonysággal hasznosítják újra az átvett molinó- és ponyvaanyagokat. Mindent egybevéve évente öt és tízezer közötti darabszámban állítanak elő tolltartót, táskát és hátizsákot ezen az úton. Ráadásul arra is kimondottan törekszenek, hogy a reklámfelületeken szereplő cégeket is megszólítsák, hogy azok aztán dolgozóik és célközönségük számára náluk kapjanak kedvet a kicsit sem hétköznapi ajándéktárgyak elkészíttetéséhez.

A workshop a résztvevők számára úgy nyújtotta az alkotás örömét, hogy ahhoz semmiféle előzetes gyakorlatra, tudásra vagy kézügyességre nem volt szükség. Elegendőnek bizonyult, ha valaki bánni tudott az ollóval. A táska kivágása és összerendezése kizárólag a jelentkezők hatásköre volt. A fővárosból érkező animátorok ezt követően véglegesítették a szabásminták nyomán megkezdett és megálmodott koncepciókat. Ezalatt a társalkotó vendégek megtekinthették a cég telephelyét, mígnem átvehették környezettudatosan szabott kiegészítőjüket. A vízálló használati tárgyak demonstratív erejükön túltekintve merőben praktikusak is, így egy késő őszi ködszitálásnál vagy egy majdani strandolásnál is bőven elkélhetnek. A foglalkozások pénteken folytatódnak.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!