Ugrás a tartalomra

Letették a Chervon Autó miskolci gyártócsarnokának alapkövét

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. november 18. csütörtök 17:57
A beruházás már hetekkel ezelőtt megkezdődött, a projekt jelenleg a földmunkáknál tart.
Letették a Chervon Autó miskolci gyárüzemének alapkövét. Horváth Csongor képgalériája

Ünnepélyes keretek között tették le csütörtökön a Chervon Autó miskolci gyártóüzemének alapkövét a Mechatronikai Ipari Parkban. A beruházás szeptemberben kezdődött, a területen jelenleg a földmunkákat végzik a szakemberek. A huszonhatezer négyzetméteres létesítmény mintegy 138 új munkahelyet teremt, és az elektromos járművek alkatrészeinek és moduljainak, valamint hagyományos motoroknak a gyártására összpontosít – jelentette ki az eseményen Simon Waechter, a Chervon Auto stratégiai- és projektvezetője.

- A villamosítás trendje és az autóipari ellátási lánc lokalizálásának szükségessége a zavarok minimalizálása érdekében már most számos beruházást vonz Európába. A Chervon Autó magyarországi gyára a motorházakra, inverterekre és akkumulátormodulokra összpontosítva tökéletes helyzetben van ahhoz, hogy kihasználja ezeket a trendeket, és jó kilátásokkal rendelkezik a további növekedésre a régióban – tette hozzá. 

- A Chervon elkötelezett az elektromos autógyártás irányában, missziója az, hogy minél nagyobb részesedést tudjon szerezni a nulla emissziós autózás támogatásában – ezt már a Chervon Auto Kft. cégvezetője jelentette ki az alapkő letétele előtt. 

Épül a gyártóüzem. Fotó: Horváth Csongor


Előny a városnak

Gaál Gyula hangsúlyozta, az elektromos autógyártás piaca, illetve az ilyen járművek iránti kereslet várhatóan rohamosan egész Európában felgyorsul majd a következő években. Ennek az az oka, hogy az unió környezetvédelmi és autóipari politikája alapján 2035-től valószínűleg nem lehet majd belsőégésű motorral szerelt új gépjárműveket forgalomba helyezni. Éppen ezért előnyt jelent majd Miskolc számára is, hogy a cég innen biztosítja az alkatrészeket az európai vevők számára. 

- Borzasztó nagy a kereslet az általunk értékesíett alkatrészekkel kapcsolatosan. Fontos még elmondani, hogy miskolci beruházásunk már most konkrét vevői rendelésekre, igénybejelentésekre alapul. Az elkövetkezendő hat év kapacitása szinte teljes egészben le van kötve, ami azt is jelenti, hogy az átadást követően a gyár azonnal pénzt termel majd, egyben aktív szereplője lesz a régió munkaerőpiacának – emelte ki Gaál Gyula.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: Horváth Csongor


Szoros kapcsolat

Hozzátette, nagyon fontosnak tartják, hogy szoros együttműködést alakítsanak ki a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai, valamint Műszaki Anyagtudományi Karaival. „Nagyon fontos számunkra, hogy a kampuszon felhalmozott műszaki tudás átültethető legyen a Chervon Autó napi tevékenységébe is” – szögezte le. 

A 17.5 milliárd forintos projektet a kormány 5.3 millió forinttal támogatja. Az eseményen Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője és a külgazdasági és külügyminiszter is méltatta a vállalat törekvéseit, amely a kínai zöldmezős beruházások egyik úttörője hazánkban és a világjárvány ideje alatt is folytatja a beruházásokat. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, három közös pont biztosan van a Chervon Autó és a S.E.G.A. Hungary között (utóbbiak éppen az alapkőletétel napján adták át hivatalosan új, Szirmabesenyő határában található telephelyüket – a szerző.)

- Egyszer, hogy egy kínai vállalat beruházását ünnepeljük. A második, hogy itt is, és ott is autóipari beruházásról beszélünk, a harmadik pedig, hogy mindez Miskolcon és a környékén történik. Ebből három dolog mindenképpen következik a magyar gazdaságpolitika lényegét tekintve. Először is az, hogy a Kínával fenntartott együttműködésünk nagyon komoly hasznokat hozott az országnak. A kínai beruházások elsőszámú közép-európai beruházási célpontjává vált Magyarország. A kínai beruházó vállalatok nagyon komoly mértékben járulnak hozzá a magyar gazdaság gyors újraindulásához és növekedéséhez A második következtetés, hogy hazánk továbbra is az európai autóipar egyik zászlóshajója. A harmadik pedig az, hogy Észak-Kelet Magyarország és annak felgyorsuló fejlődése továbbra is a magyar gazdaság motorjaként tud funkcionálni – jelentette ki a miniszter.

Fotó: Horváth Csongor


Mérföldkő lesz

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, a Chervon miskolci beruházását 2020 őszén jelentették be, a kínai cég azóta folyamatosan tárgyalt a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel és a Miskolc Holding Zrt-vel.  Miskolc polgármestere a minap.hu-nak úgy fogalmazott, a gyártócsarnok létesítése újabb mérföldkő Miskolc életében.

- Nagyon nagy győzelem ez, hiszen ez a cég sok-sok ország közül Magyarországot, azon belül pedig Miskolcot választotta. Én nagyon köszönöm a Miskolc Holding Gazdaságfejlesztési Igazgatóságának azt a munkát, amivel előkészítették ezt a beruházást. Az ő munkájuk eredménye is az, hogy ezt a várost választotta a Chervon – hangsúlyozta Veres Pál

További hírek

Olvasnivaló