Ugrás a tartalomra

LMP: egy nagy trükk, hogy a szlovén cég környezeti hatásvizsgálati eljárást indít az alsózsolcai üzem kapcsán

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. szeptember 25. hétfő 12:57
Az ellenzéki párt szerint ezek a vizsgálatok "megrendelésre készülnek", és pusztán "a politikai akaratot" tükrözik - vélekedett az LMP társelnöke. Miskolci önkormányzati képviselőjük pedig egy határozati javaslatot terjesztett be a közgyűlés elé, aminek elfogadásával a város kinyilvánítaná: nem akar semmilyen, akkumulátorhoz köthető üzemet a területén, vagy a környéken.
Fotók: Mocsári László

Sajtótájékoztatót tartott az LMP hétfő délelőtt Miskolc belvárosában. Ahogy legutóbb Alsózsolcán, úgy most is az akkumulátorgyárak és az azokban keletkező selejtet feldolgozó üzemek kerültek a középpontba.

A téma továbbra is aktuális, hiszen a párt társelnöke, Schmuck Erzsébet szerint a kormánypárt "nagy erővel folytatja az őrületet, hogy Magyarországból akkumulátor-gyarmatot csináljon".

Holott például már márciusban azt mutatta ki egy közvéleménykutatás, hogy a magyarok fele szerint meg kellene tiltani az újabb akkumulátorgyárak építését, mert súlyosan veszélyeztetik a környezetet. És intő jelek vannak a már működő gyáraknál is szerintük.

Itt említette meg a társelnök az iváncsai polgármestert, aki elmondása szerint két évvel ezelőtt még "ódákat zengett" a településre érkező koreai akkumulátorgyárról az új munkahelyek és a növekvő iparűzési adó miatt - legutóbb viszont már a főleg éjszaka tapasztalható erős zajra panaszkodott.

- "A helyzet tovább tarthatatlan. A problémákat eddig is jeleztem minden létező helyen, érvekkel és adatokkal alátámasztva, de mára elfogyott a türelem. Naponta fogjuk küldeni a mérési adatokat, az engedélyező hatóságoktól pedig követelni a szabályok betartatását, addig is, amíg a zajvédelem tényleg megvalósul" - fogalmazott posztjában Molnár Tibor.

A már meglévő akkumulátorgyárakban pedig "hatalmas mennyiségű selejt" keletkezik, és nincs elegendő kapacitás ezeket feldolgozni Schmuck Erzsébet elmondása szerint. Ráadásul Ikladon és Abasáron többezer, veszélyes anyagot tartalmazó hordóra bukkantak. A bátonyterenyei feldolgozó működését felfüggesztették, mert "rengeteg elvárásnak nem tettek eleget", Szigetszentmiklóson pedig azt kérik a helyiek, hogy zárják be az ottani üzemet.

De az alsózsolcaiak is megtapasztalták, "hogyan akarják a torkukon lenyomni az akkumulátor-feldolgozó üzemet" - folytatta az LMP társelnöke. Bár a legutóbbi hír bizakodásra adhatott volna okot, hiszen az Andrada lapunknak is megküldött közleményében bejelentette: környezeti hatásvizsgálati eljárást indítanak, de Schmuck Erzsébet figyelmeztetett: ennek nem szabad bedőlni.

Schmuck Erzsébet (LMP) társelnök: az alsózsolcaiak megtapasztalták, "hogyan akarják a torkukon lenyomni az akkumulátor-feldolgozó üzemet"

- Ez egy nagy blöff, egy nagy trükk, mert látjuk az országban, hogyan, miként készítik el ezeket a hatásvizsgálatokat: megrendelésre készülnek, a politikai akaratot teljesítik - vélekedett.

Egy múlt csütörtök esti kormányrendelet ráadásul gyakorlatilag kimondja: mostantól lehetnek olyan üzemek, amelyeket nem tud megbüntetni és bezáratni a környezetvédelmi hatóság. A jogi kiskapunak köszönhetően néhány kiválasztott cég (akár akkumulátorgyárak) olyan pozícióba kerülhet, amiben gyakorlatilag nem lehet rájuk szankciókat kivetni.

- Nem bízunk a kormányban, mert le akarják nyomni az emberek torkán az akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseiket, amiről azt gondolják, hogy ez lesz a záloga a hatalmuk túlélésének - vélekedett Schmuck Erzsébet.

Azt javasolja tehát az LMP, hogy minden önkormányzat fogadjon el egy olyan helyi határozatot, amiben kimondják: nem járulnak hozzá, hogy ott akkumulátorgyár vagy -feldolgozó létesüljön.

Révész Péter (LMP) önkormányzati képviselő javasolja, hogy a miskolciak tudta és beleegyezése nélkül ne épülhessen akkumulátorgyár vagy -feldolgozó a településen

Ezt a párt Miskolcon már meg is tette. Révész Péter, az LMP miskolci önkormányzati képviselője egy határozati javaslatot terjesztett be a közgyűlés elé (csütörtökön ülésezik a grémium, a képviselői indítványt ITT olvashatja - a szerző).

A politikus elmondta, azt szeretnék, hogy a miskolciak tudta és beleegyezése nélkül ne épülhessen akkumulátorgyár vagy -feldolgozó üzem.

Ugyanakkor a pártoknak is színt kell vallaniuk, hogy meghallgatják-e az emberek véleményét, vagy sem.

- Aki a határozati javaslat ellen szavaz, az nem veszi figyelembe az emberek akaratát. Aki viszont mellette szavaz, az Miskolc jövőjére, biztonságára szavaz - szögezte le Révész Péter.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!