Ugrás a tartalomra

Madárodúkat fogadtak örökbe

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. június 03. péntek 14:44
Az állatkert lakóinak örökbefogadásához hasonló programot indított a Városgazda. A korábban kihelyezett madárodúkat bárki örökbe fogadhatja, az így befolyt összeget pedig újabb létesítmények telepítésére fordítják.

Bazin Levente, Szarka Dénes és Mokrai Mihály. Fotó: Horváth Csongor

Egy-egy, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. által kihelyezett madárodút fogadott örökbe pénteken Bazin Levente, Mokrai Mihály és Szarka Dénes. Az önkormányzati képviselők ezzel a gesztussal a városüzemeltetésért felelős cég új örökbefogadási programjához csatlakoztak. A program célja a város területén honos énekesmadarak élőhelyének bővítése.

Bazin Levente a sajtónyilvános eseményen úgy fogalmazott, fontosnak tartja az éven telepített madárodúkat mégpedig azért, mert nagy segítséget jelentenek ezek a városban élő madaraknak. „A harkályok például jellemzően a beteg, öreg fákban készítenek odúkat, itt keresik az élelmüket és ezekben is húzzák meg magukat. Ezeket a fákat viszont a kertgazdák és hozzájuk hasonlóan a Városgazda is ki kell vágja az élet- és balesetveszély miatt – utalt a képviselő a Tátra és Torontáli utcai öreg fasorok tavalyi kivágására és újratelepítésére.

Mokrai Mihály hozzátette a belvárosban élő emberek számára is fontos a zöld, a természeti környezet. „De fontos ez a program azért is, mert az így befolyó összegekből további ilyen odúkat helyezhet majd ki a Városgazda. Bízom benne, hogy sok miskolci csatlakozik majd hozzánk és fogad örökbe egyet a száz kihelyezett alkalmatosságból” – mondta.

Szarka Dénes kiemelte, az Avason, a lakótelepi parkokban már jelenleg is számos madárfaj honos, és nagyon szeretnénk azt, hogy még több énekesmadárnak tudjunk itt otthont adni, a Középszer fölötti területen eddig 14 odút helyeztek ki.

- Az örökbefogadás ára tízezer forint, a gesztusról az örökbefogadó oklevelet is kap. Fontos, hogy a program állatbarátok, óvodai csoportok, iskolai osztályok, gyerekek, felnőttek és cégek előtt is nyitva áll a lehetőség az örökbefogadásra – hangsúlyozta.

A Városgazda felvállalta a kihelyezett fészkelőhelyek karbantartását, ami a tavaszi fészkelési időszak előtti takarítást, az előző évi fészekmaradványok, és az abban áttelelő kórokozók, paraziták eltávolítását jelenti. A kihelyezett odúkat fényképpel, pontos helyszínnel, valamint azok GPS koordinátáival dokumentálták. Az örökbefogadás menetéről, általános feltételeiről az erre kialakított felületen olvashatnak.

A madárodúkról
Ahogyan arról korábban beszámoltunk Száz madárodút helyezett ki az év első felében Miskolcon a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. A Magyar Madártani Egyesült Bükki Helyi Csoportjának javaslatára két méretű odú készült: a kisebb típusú kifejezetten az apró termetű cinkefajok (barátcinege, kék cinege) számára, a nagyobb típus pedig a harkály vájta odú mesterséges változata. Ez a nagyobb méretű énekesmadaraink számára készült, csakúgy, mint a széncinege, a nyaktekercs, a légykapó, a csúszka és a verébfélék.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!