Ugrás a tartalomra

Magyar kvótát sürget a Jobbik Miskolcon is

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. március 13. szerda 15:34
Az ellenzéki párt szerint a kormány több száz kelet-ázsiai munkást telepíthet be hozzánk is – akár már az egészen közeli jövőben.
Fotók: Juhász Ákos

A Jobbik-Konzervatívok éppen ezért tette le a napokban az Országgyűlés asztalára a magyar munkavállalók védett státuszát célzó javaslatát – hangzott el azon a szerdai sajtótájékoztatón, melyet a párt helyi és országos politikusa tartott Miskolcon.

A párt álláspontja az, hogy a magyar adófizetők pénzéből befizetett támogatás csak olyan helyre jusson el, ahol magyar munkahelyeket töltenek be magyarok, tehát végső soron a magyar családokat szeretnék a magyar adófizetők pénzéből támogatni – fektették le az eseményen megszólalók.

Gyere, állj! Gyere, állj! Áh, gyere…

„Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját” – idézte fel Z. Kárpát Dániel a néhány évvel ezelőtti kormányzati óriásplakátok mondatait. A Jobbik-Konzervatívok alelnöke és országgyűlési képviselője szerint ennek ellenére már most több tízezer érkezővel kell számolnunk.

– Ha egy külföldi cég külföldön értékesített termékét külföldi munkavállalókkal állítja elő, akkor felvetődik a kérdés, hogy mégis kinek éri ez meg? – fogalmazta meg kérdését a politikus.


Pláne úgy – folytatta –, hogy ezek az óriáscégek „szerény adófizetési hajlandóságot mutatnak”, és „gazdasági gyarmati státuszt” idéznek elő hazánkban. Meglátásuk szerint a magyar munkavállalók bérét úgy nyomják le, hogy mindeközben termőföldjeinket, vizeinket és kultúránkat is veszélyeztetik.

A párt ezért alkotta meg a Magyar Kvóta című javaslatát, melynek értelmében csak azok a cégek kaphatnának állami támogatást, akik vállalják, hogy legalább kilencven százalékban magyarokat alkalmaznak. Azt követelik, hogy a kormány legyen szigorú a multicégekkel: büntetőkamatokkal megterhelve fizettessék velük vissza az állami támogatást.

Amennyiben javaslatukat a Fidesz-KDNP képviselői is megszavazzák, akkor a magyar állampolgárok elbocsátása jelentősen megnehezülne a multinacionális cégek számára.

Szuverenitási harc helyben

Szarka Dénes elmondta, megütközve tapasztalták, amikor néhány hónapja egy itteni multinacionális vállalat kapcsán felmerült a hír: kétszázötven távol-keleti vendégmunkást hozna Miskolcra. A Jobbik-Konzervatívok miskolci elnöke, egyben önkormányzati képviselője felidézte: azon nyomban nyílt levélben fordultak a céghez, hogy megtudják, igazak-e az értesülések. 

Tudni szerették volna továbbá, hogy pontosan kik érkeznének ide, milyen munkakörökben szándékoznak őket foglalkoztatni, hol fognak lakni, értesítettek-e erről a helyieket, s hogy hány magyar munkavállalót bocsátanak el emiatt.

De azt is fontos volna tisztázni – irányította kérdését a kormányzat felé a konzervatív várospolitikus –, hogy még hány, jelentős állami támogatásban részesülő miskolci cég esetében fogalmazódott meg már a szándék, hogy ehhez hasonló módon járjon el.

Levelükre egyelőre nem kaptak választ a vállalattól Szarka Dénes közlése alapján. Aki érdeklődésünkre végezetül hangsúlyozta: a kérdés az önkormányzat hatáskörét ugyan meghaladja, ám készek arra, hogy a város környezeti és társadalmi fenntarthatóságát célzó szempontrendszerüket mindennek jegyében kibővítsék.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!