Ugrás a tartalomra

"Már azelőtt dobosnak készültem, hogy írni-olvasni tudtam volna"

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. augusztus 09. vasárnap 11:50
Zenekarával tehetségkutatót nyert a volt földesista lány.
Mikolai Petra.

Mikolai Petra – vagy Miko, ahogyan a legtöbben ismerik – 27 éves, Budapesten él. Könnyűzenei előadóművész, zenéléssel és tanítással foglalkozik. Dobol. Zenekarával a Bad Acrobatsszel megnyerték a Helyfoglaló 2020 zenei tehetségkutatót.

- Hogy élte meg ezt a versenyt?
- Számomra az esett különösen jól, hogy a zsűri egyöntetűen bennünket talált aznap a legerősebbnek.
- Bár a csapat budapesti, ön miskolci gyökerekkel rendelkezik. Milyen volt "hazai pályán" nyerni?
- Mielőtt Budapestre költöztem, a Földes padjait koptattam hat évig. Hazai pályán mindig öröm játszani, szerencsére több zenekarommal (például a Kaleffel) megfordultam már Miskolc különböző klubjaiban, az Opera- és Kocsonyafesztiválokon. Itt nyerni pedig különösen jó élmény! Jöttek is szembe ismerős arcok a versenyen: az egyik basszusgitáros srác ugyanabba suliba járt, ahová én, egy másik zenekar frontemberével pedig egy lakótelepről jövünk.
- Játszik a dobon kívül más hangszeren is?
- Az ütőhangszerek mellett hosszú évekig tanultam zongorázni, valamint gitározom és basszusgitározom is. Énekesként kizárólag a háttérben, vokalistaként funkcionálok.
- Miért pont a dobbal esett szerelembe?
- Miért ne? Már azelőtt dobosnak készültem, hogy írni-olvasni tudtam volna. Óvodában egyszer az volt a feladat, hogy rajzoljuk le, mik leszünk, ha nagyok leszünk. Mellettem a fiúk-lányok szebbnél szebb cowboyokat és királylányokat rajzoltak a papírra, én pedig egy dobcucc mögé rajzoltam magamat két zenészkolléga közé egy színpadon.
- Mi a célja a zenével?
- Nekem ez az életem. Ebben vagyok jó, ehhez értek, ez érdekel. Nem is tudnék mással foglalkozni, valószínűleg bele is őrülnék, ha olyan dolgot kéne csinálnom, amit nem szeretek. Nyilván az a cél, hogy a zene, amit szerzek, őszinte legyen és önazonos, arra törekszem, hogy eljusson a megfelelő emberekhez, örömet okozzon nekik, szeressék.
- A szövegírásba be szokott segíteni, vagy az egy másik asztal?
- Nem áll tőlem távol a szövegírás, kiskorom óta foglalkozom a témával. Korábban is voltak formációk, ahol én jegyeztem a szövegeket, illetve most is van olyan zenekarom, ahol hasznosítani tudom magam ezen a téren is.
- A zenevilágban élénken jelen van még a mai napig az a hiedelem, hogy a dobosok olyanok, mint a fociban a kapusok: egy külön világot képviselnek a csapaton belül. Valósnak érzi ezt önmagára nézve?
- Ezt a hasonlatot még sosem hallottam. Lehet, hogy én csinálok valamit rosszul, de egyáltalán nem érzem sem a kapus, sem a dobos létet külön világnak. Ha csapatjátékos vagy, akkor van helyed a csapatban, zenekarban, ha nem, akkor ez nem a te sportágad.
- Több, mára ismertté vált együttes indult a Földes Ferenc Gimnáziumból. Középiskolában volt bandája?
- Több formációm is alakult a gimnazista éveim során, és itt-ott akadtak is fellépési lehetőségek, de sajnos akkoriban olyan srácokkal hozott össze az élet, akik nem vették annyira komolyan a dolgot, mint én, így ezek a próbálkozások nem voltak hosszú életűek. A giminek viszont elég jól jött, hogy ott vagyok, sokszor előrántottak, hogy zenéljek az iskolai ünnepségeken, műsorokon, rendezvényeken.
- Volt énekkaros?
- Hat évig ének-zene-tánctagozatos osztályba jártam a Fazekasba, így kötelező volt a kórustagság. Szerettem, voltam is pár kórusfesztiválon a gyermekkarral, aztán jól elballagtam.
- Mit gondol Miskolc zenei világáról?
- Nekem elég száraz. Értem én, hogy „a rock örök és elpusztíthatatlan”, és ezzel nincs is semmi baj, de én ettől zeneileg fluidabb vagyok. Csak néhány tősgyökeres miskolci zenekart ismerek, illetve a klubokról is egyre kevesebbet hallok.
- Voltak esetleg kedvenc miskolci együttesei, vagy olyanok, amik inspirálták?
- Nem voltak. Egy körből kimaradok.
- Mi a következő lépés? Vannak az együttesnek távlati tervei?
- A Bad Acrobats következő lépése egy új videóklip a nyár végére, egyfajta beharangozójaként az új kislemezünknek, ami minden bizonnyal ősszel jelenik majd meg. Budapesten lesz az EP-bemutató koncertünk november 19-én, de jövünk Miskolcra, Debrecenbe, sőt a Dunántúlra is leszerveztünk néhány koncertet még az év végére, hogy több helyen is bemutassuk az új anyagot. Akadnak távlati terveink is, például szeretnénk, ha a basszusgitárosunk a lehető legnagyobb színpadokról tudna leesni majd koncertek közben.
- Akad olyan érdekes zenész sztori, amit szívesen megosztana az olvasókkal?
- Van egy történetem 2015-ből. A Kalef zenekarral épp Balatonbogláron voltunk. Gyalog, hangszerekkel a kézben indultunk a koncerthelyszínre, ami egy strand volt. A fiúk egy-egy gitárral a hátukon simán legyalogolták a távot, ám mi lányok hamar elfáradtunk a saját hangszereink hordozásától, úgy döntöttünk, hogy stoppolunk. Miután senki nem vett fel minket, lesétáltunk a közeli szabadstrandra, ahol kibéreltünk egy vízibiciklit, hogy azzal jussunk el egyik strandról a másikra. Szerencsére a hangszereink is megúszták szárazon, és a beállásra is pontosan sikerült megérkeznünk.
A Bad Acrobats ősszel újra Miskolcra látogat: október 31-én a Collins Clubban játszanak majd.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!