Ugrás a tartalomra

Már csomagol, és hamarosan költözik a vár népe

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. február 05. péntek 14:19
A várrekonstrukció második üteme napokon belül elkezdődik, a munkálatok várhatóan két évig tartanak. 
Költözik a vár népe - Juhász Ákos képgalériája

Az elmúlt napokban ismét élettel telt meg a Diósgyőri vár. Egyelőre nem arról van szó, hogy a járványügyi korlátozások feloldása miatt a látogatók térhettek vissza a műemlék falak közé, a hír azonban így is örömteli: a rekonstrukció előkészítésének részeként megkezdődött a kiállítási terek kiürítése, a berendezési tárgyak elcsomagolása és elszállítása. A várat is üzemeltető Miskolci Kulturális Központ (MKK) ügyvezetője a minap.hu érdeklődésére elmondta, reményeik szerint február végére teljesen üres állapotban tudják majd átadni a létesítményt a kivitelező számára.

- A most zajló munkálatokat nagyon gondosan előkészítettük korábban, hiszen az a célunk, hogy a felújítás végével, vagyis bő két év múlva ugyanilyen szép állapotban kerülhessenek ide vissza ezek a kiállítási és berendezési tárgyak – hangsúlyozta Novák Irén.

Ennek érdekében az MKK segítségül hívta a Herman Ottó Múzeum szakembereit, illetve a Diósgyőri vár régész-tudományos szakértőjét is. „Megvizsgáltuk, milyen tárgyakat milyen típusú csomagolóanyagba szükséges elcsomagolni és nagyon gondosan választottuk ki azt a páramentes, száraz, jól szellőző helyiséget is, ahol elhelyezzük majd őket” – tette hozzá.


Újjáépítés miatt zárva

Szerdán délelőtt a lovagterem már csaknem üres volt, az MKK szakemberei éppen a világítótesteket szerelték le, a kiállítási tárgyak pedig katonás sorban várakoztak leltározásra és csomagolásra. Mint megtudtuk, a tereket az elmúlt időszakban pontosan befotózták, sőt videós dokumentációt is készítettek azokról annak érdekében, hogy a megújult vár újranyitásakor pontosan tudják, minek hol van a helye. Novák Irén a minap.hu-nak azt is elmondta: a rekonstrukció miatt a következő két évben a Diósgyőri vár díszkivilágítása sem fog működni, a világítótesteket a hétvégén kezdik majd leszerelni. 

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a konzorciumi partnerek hétfőn írták alá a kivitelezői szerződést a miskolci városházán. A tervek szerint február 9-én – az építési terület átadásával – megkezdődik a diósgyőri vár rekonstrukciójának második üteme. A beruházás összértéke meghaladja a 10 milliárd forintot, a kormányzati támogatást 1,5 milliárddal egészíti ki a miskolci önkormányzat.

Így már nem sokáig láthatjuk a várat. Fotó: Juhász Ákos

A koronavírus világjárvány miatt bevezetett őszi korlátozások okán a Diósgyőri vár utoljára november 10-én fogadott vendégeket, az MKK azonban az elmúlt hónapokban is folyamatosan dolgozott. Jelenleg már az újjáépítés utáni időkre is készülnek.

Zászlóshajó 

- A Diósgyőri vár nagy büszkesége egész Miskolcnak. Az MKK zászlóshatóként tekint a létesítményre, mellyel nagyon szép eredményeket értünk el az elmúlt években. Ismert, hogy a rekonstrukció első ütemét megelőzően mindössze 35-40 ezer ember kereste fel a várat évente, 2019-ben viszont ez a szám már a 170 ezret is meghaladta. Kijelenthető, hogy a Diósgyőri vár országosan és nemzetközi szinten is rákerült a turisztikai térképre. Éppen ezért kollégáimmal az építkezés alatt is azon fogunk dolgozni, hogy fenntartsuk az emberek érdeklődését – mondta Novák Irén, aki hozzátette, a korábbi várrekonstrukcióhoz hasonlóan most is gondolkodnak várépítő túrák szervezésén, természetesen csak olyankor, mikor ezek a lakosság számára is biztonságosan megszervezhetők. 

A hagyományosan a várban megrendezett népszerű programok egy része pedig átmenetileg néhány méterrel arrébb költözik a Lovagi tornák terére és a vásártérre. Természetesen csak akkor, amikor majd ezt a járványügyi helyzet lehetővé teszi.

További hírek

Olvasnivaló