Ugrás a tartalomra

Már most javult a helyzet a belvárosi éjszakában

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 24. csütörtök 19:14
Közel egy éve csak, hogy elindult a folyamat, néhány hete volt a legutóbbi egyeztetés – a belvárosi vendéglátósok máris érdemi javulást érzékelnek a Szinva terasz és környéke közállapotaiban. Ez derült ki a múlt héten tartott újabb szakmai fórumon. A Szopkó Tibor alpolgármester (az érintett körzet önkormányzati képviselője is) által koordinált együttműködés keretében a kocsmák, éttermek, bárok bérlői és a helyhatóság közösen keresi az alkalmas eszközöket a közterületek és teraszok rendjének biztosítására.
Fotó: Mocsári László

Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere emlékeztetett, a korábbi fórumon ígéretet tett arra, hogy konkrét intézkedési tervvel érkezik a soron következő egyeztetésre. „Első körben azt vizsgáltuk meg, hogy mi az a vendéglátósokat segítő módosítás, amit a jogszabályok lehetővé tesznek, illetve igyekeztünk működő, jó példákat is ellesni más településektől. Nem szeretnénk korlátozni a szektor működését, ellenkezőleg, segíteni szeretnénk őket, hiszen ezek a cégek, vállalkozások szenvedték meg leginkább az elmúlt másfél évet” – hangsúlyozta.

Elsősorban a gyorsaságot emelték ki a megszólalók: a Városháza és társszerveinek elmúlt hetekbeli intézkedései máris éreztették jótékony hatásukat a belvárosi éjszakában. A vigalmi, avagy más szóval bulinegyed életében érzékelhető változást hoz, hogy „látható” az erőteljesebb rendészi és rendőri jelenlét. Biztató tapasztalat, hogy az egyenruhás intézkedők „a nem kulturált vendégeket is kulturáltan szólítják fel” a hatályos szabályok értelmében. S ugyancsak örvendetes, hogy a híd-teraszként, annak félbehagyott torzójaként elhíresült vasszerkezet is eltűnt nemrég a patak Kandia köz melletti partjáról: ismét „szellős lett a Szinva”. (Mint ismeretes, az engedély nélküli építkezés nyomán az önkormányzat az eredeti állapot visszaállítására szólította fel az érintett bérlőt, aki ennek mostanra eleget is tett.)

„Mindenkit szeretnénk kiszolgálni”

Másik oldala is van a történetnek: ahol „nincs balhé”, mint a Déryné utcában, ott viszont inkább zavaró, mint kedvező a fokozott rendőri jelenlét – panaszolták többen. A legtöbb nehézséget az okozza, hogy a felelősség aszerint oszlik meg, a kedves vendég a kocsma területén vagy a közterületen fogyasztja-e a megvásárolt szeszesitalt, arra senkinek sincs befolyása, hol áll meg a poharával. Maga a vendéglátós nemigen tud szelektálni a fogyasztók között. Mint valaki megfogalmazta: „A fél évnyi bezártság után nagy az igény a kikapcsolódásra, mi pedig mindenkit szeretnénk kiszolgálni”. Ám amint elhagyja valaki alkohollal a kezében a teraszt, szabálysértést kockáztat. Erre Csiszárné dr. Sajgó Erika aljegyző reagált: sok egyeztetésre van szükség, hogy ezen a „bonyolult terepen” megtalálják a megoldást. A kérésre, miszerint a Déryné utcai bárok a színház oldalához is kitehessék asztalaikat, kénytelen volt nemet mondani, elsősorban tűzvédelmi (kisebbrészt pedig közlekedésbiztonsági) okból.

Többen szorgalmazták az egységes szabályrendszer kitáblázását, sőt, egységes, városképileg megfelelő designnal, feliratokkal. Javaslat hangzott el arra, hogy a vendéglátósok elfogadnák a súlyosabb bírságokat egy-egy szabálysértés nyomán – de lehetőleg „másodikra”; azaz első alkalommal még figyelmeztessen a hatóság, és csak másodjára büntessen.

A továbbiakban Szopkó Tibor a megerősített rendészeti jelenlétről beszélt. Kutyás járőrök is szolgálatban vannak, éjszaka is, ügyelve, hogy a vendégeket ne riasszák el, emellett a belvárosi kamerarendszer bővítésére készül az önkormányzat, a tapasztalatokat napi rendszerességgel értékelik, és várják az érintettek visszajelzéseit, hogy a további szükséges intézkedésekhez felhasználhassák. A legfőbb üzenet, hogy az üzemeltetőkkel közösen igyekszik javítani a helyzeten az ingatlantulajdonos városi önkormányzat.

– A cél, hogy a vendégek is minél többen jól érezhessék magukat, és a miskolci vendéglátósok is többet kereshessenek – fogalmazott az alpolgármester.

 

Közösen, megosztva akár

Legalább három illemhely újranyitására készülnek; ha lehet, kiadva azokat üzemeltetésre. A fórum résztvevői közül többen a térkövezés, a lámpák állagának javítását, a balesetveszély felszámolását kérték az önkormányzattól. Mint oly sokszor, itt is a magas költségek jelentette korlátra kellett válaszukban utalniuk a hivatali illetékeseknek, ami azt jelentheti, hogy nem feltétlenül az eredeti, kiemelt minőségű építőanyagok pótlásával, hanem olcsóbb megoldással fogják rendezni a helyzetet. Számos ilyen döntésre lesz szükség a közeljövőben, ami tehát az érintettek minél hatékonyabb bevonásával történik. Amiként a területek tisztántartásának, takarításának feladatát is optimalizáltan megosztva szeretnék a felek ellátni. A szabályos, egységes, városképi elvárásoknak is megfelelő vendéglátás üzemeltetésének érdekében a bérlők zöme a finanszírozásba is hajlandó beszállni, segítendő az önkormányzat közterületi munkáját.

A vendéglátósokat segítő, és egyben a bulinegyedet mégis szabályozó javaslatokat magába foglaló rendelettervezetet várhatóan június 30-án, a járvány második és harmadik hulláma miatti hosszú szünet utáni első ülésén tárgyalja majd a miskolci közgyűlés.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!