Ugrás a tartalomra

Mária-búcsú a Szűzanya lelki gyermekeivel

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. szeptember 15. vasárnap 17:00
A kettős Mária-ünnep mostanra Diósgyőr jelentős kulturális eseményévé nőtte ki magát.
Juhász Ákos képgalériája

A diósgyőri lakosok körében csak Mária-búcsú néven ismerik a városrész római katolikus Szűz Mária Szent Neve Templomának mozgalmas búcsúját, amely idén a szeptember 15-ei vasárnapra esett. Kettős Mária-ünnepet tartottak ezen a napon. Egyrészt megemlékeztek Szűz Mária nevenapjáról, ami a templom titulusát adja és szeptember 12-én tartja a katolikus egyház. Másrészt szeptember 15. pedig a Fájdalmas Szűzanya ünnepe. A diósgyőri kötődésű Mándy Zoltán atya, aranymisés pápai prelátus mutatta be az ünnepi szentmisét. Jelen volt Veres Pál, Miskolc polgármestere, Tóth-Szántai József, Miskolc októbertől hivatalba lépő polgármestere és Kiss János országgyűlési képviselő. 

Gyerekprogramok az Adyban

Az esős időjárásra való tekintettel a szokásos országzászló felvonása, a körmenet és a búcsú szabadtéri része elmaradt. A délutáni kulturális és gyermekprogramokat pedig áthelyezték az Ady Endre Művelődési Házba. 

A délutáni programban a diósgyőri óvodák, iskolák gyermekeinek műsorát követően fellép a Szinvavölgyi Néptáncműhely AMI utánpótlás csoportja, valamint a Ködmön Formációs Táncegyüttes, a ZENITA énekesei és Miskolc Német Nemzetiségi Önkormányzatának Énekkara. A kulturális programot, a Számadó zenekar táncházzal egybekötött műsora zárja. A Mária-búcsú 18 órától a templomban szentmisével zárul.

Mikolai Vincére is emlékeztek

„Köszöntöm Mándy Zoltán atyát, aki ötven évvel ezelőtt a diósgyőri római katolikus templom oltárnál mutatta be az első szentmiséjét. Most pedig itt mutatja be hálaadó aranymiséjét. A mai napon megemlékezünk Mikolai Vince atyáról is, a templom előző plébánosáról. Szeptember 12-én lett volna 76 éves és már két éve, hogy nincsen közöttünk” – mondta el az ünnepi szentmise előtt Szabó József atya, a diósgyőri Szűz Mária Szent Neve Templom plébánosa, mint házigazda. 

Szabó József atya köszöntötte a jelenlévőket / Fotók: Juhász Ákos

A szentbeszéd az alapján az evangéliumi részlet alapján hangzott el, amikor az állapotos Mária látogatást tesz rokonánál, Erzsébetnél, aki már a szíve alatt hordja Keresztelő Jánost. Ebben Erzsébet szájából elhangzik a később kialakult Üdvözlégy Mária imádság egy sora is: „Áldott vagy te az asszonyok között és áldott a te méhednek gyümölcse.” 

Krisztus zászlaja alatt Máriával

„Diósgyőrben szokás, hogy a templombúcsú előtt felvonják az ország zászlóját. A zászlónak két feladata van: összegyűjt és vezet bennünket. Diósgyőr zászlaja a Boldogságos Szűz Máriát ábrázolja. A Szűzanya, Jézus Krisztus édesanyjaként összehívja Jézusnak a népét, a keresztényeket. Mint az egyház első tagja és példaképe előttünk jár a kegyelem útján és elvezet minket Jézus Krisztushoz és általa az üdvösségre” – mondta prédikációjában Mándy Zoltán atya

Kiemelte, hogy minden hívő meghívást kap arra, hogy Szűz Mária lelki gyermeke legyen, aminek a feltétele az, hogy felajánlja magát Krisztusnak. Pontosan úgy, ahogy a Szűzanya engedelmesen végigkövette fiát útján egészen a kereszthalálig. Emiatt lehet ő a hívek legfőbb közbenjárója Istennél. 

Mándy Zoltán aranymisés atya mutatta be az ünnepi szentmisés

Boldog XI. Ince pápa rendelte el a Szűz Mária Szent Neve ünnepet. Az akkori beszámoló szerint, miközben a török ostromolta Bécset, I. Lipót német-római császár a Mindenkor Segítő Szűz Mária képe előtt imádkozott. Amikor megérkeztek Jan Sobieski, vagyis III. János lengyel király felmentő keresztes hadai, a Mária hilfe! azaz Mária segíts! kiáltással megfutamították a törököt. Tulajdonképpen ezzel kezdődött egész Európa felszabadulása a török uralom alól. Az eseményt nevében máig őrzi Bécs főutcája, a Mariahilfer Straße. Később ugyanez a pápa üzente meg azt Magyarországnak is, hogy Szűz Mária ad segítséget Buda felszabadításához is, ami szintén sikerült” – idézte fel az atya, hozzátéve, hogy a Szent Szűz ma is ad segítséget búcsújáró helyeken és templomokban is például gyógyulásokhoz. 

A kereszt boldogságot hozott

A Fájdalmas Szűzanya ünnep kapcsán pedig elmagyarázta, hogy bár fia kereszthalála miatt nagy lelki fájdalmakat kellett átélnie Szűz Máriának, mégis boldogságosnak is nevezzük. Ennek az az oka, hogy megszülhette és felnevelhette a világ Megváltóját. Az ő példája nyomán a boldogság hozzátartozik a keresztény élethez, mert a hívek megismerték a megváltás örömhírét, ami az üdvösségről szól. 

Zsúfolásig megtelt a diósgyőri római katolikus templom

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!