Ugrás a tartalomra

Máris népszerű az EKMITA új tárlata

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. szeptember 15. vasárnap 21:21
Bár a kiállítás külső elemei csak ősztől láthatóak, a Vár utcai épületet annyian keresik fel, hogy az alapítvány önkéntes tárlatvezetőket toborozna.

Rövidesen látogatható lesz az az ipartörténeti skanzen, amelyet az Északkelet- Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány (EKMITA) vár utcai székhelyén ezekben a hetekben rendeznek be – tájékoztatta a Miskolci Naplót Szalai József, a szervezet kuratóriumi elnöke.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az EKMITA megújult épületében kialakított, a város ipartörténetének múltját bemutató tárlatot és az emlékparkot még július közepén adták át.
– Már az átadón is jeleztük, hogy a skanzen akkor még csak nagy vonalakban készült el. Ez a munka az elmúlt hónapokban folytatódott, így rövidesen a szabadtéri kiállítás is látogatható lesz – mondta.

Ha a tárlat minden eleme elkészül, tulajdonképpen teljes körű képet kaphat majd az érdeklődő a térség ipartörténetéről. „A megújult ingatlan több mint kétezer négyzetméter, ebből durván négyszáz a volt lakótér, ami most beltéri kiállítótérként üzemel. Az emlékpark további ezerhatszáz négyzetméter, ami helyet ad annak a fedett társalgónak, ahol a megnyitót is tartottuk, de ezen felül ezerháromszáz négyzetméter még maga a már sokat emlegetett skanzen” – részletezte.

A körülbelül 70 méteres kisvasúti pálya már júniusra készen volt, ide próbáltak beszerezni egy kézihajtányt, amiből annak idején kifejezetten sok volt az országban. „Mára ezeket sajnos bezúzták, így magunknak kell gyártatni egyet, most úgy hisszük, megtaláltuk ennek kivitelezőjét” – tette hozzá.

A vasúti pálya mellett, a kerítésen képek állítanak majd emléket a térség ipartörténetét meghatározó szereplőknek, ebben a levéltár és a Herman Ottó Múzeum szakértő munkatársai segítettek az alapítványnak. Túl ezen, képek idézik majd fel az egykor nagy üzemeket, így a vasgyárat, a DIGÉP-et és a ma is üzemelő Diósgyőri Papírgyárat is, és ki lesznek állítva az ezekben az üzemekben működött gépek is. A kültéri tárlat másik jelentős eleme a régi Miskolc épületeit mutatja be képeken – ez a képsor egyébként már június óta látható a főépület falán.

– Végül lesz még egy kiállítási tér is, ahol az elmúlt évtizedekben a városba települt, és jelenleg is meghatározó cégek, úgy mint a Bosch, a Joyson vagy a Ten Pao kap majd lehetőséget bemutatásra. Ez az épület egyébként még idén elkészül, a kiállítást viszont csak tavaszra rendezik be a cégek – mondta el Szalai József.

Felidézte, már az építkezés során is rengetegen segítették őket, és most ismét önkéntesekre lenne szükségük, ám a feladatuk már más lesz. „Még nem nagyon hirdetjük a kiállítást, ennek ellenére egyre nő az érdeklődés. Jelenleg csak pénteken, szombaton és vasárnap vagyunk nyitva, azonban az lenne a cél, hogy a hét legalább öt napján fogadhassuk a vendégeket. Ehhez lenne szükségünk olyan önkéntesekre, akik szakmabeliek, így értő tárlatvezetést tudnak tartani a hozzánk érkezőknek – zárta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!