Ugrás a tartalomra

Meghalt a legidősebb állatkerti hím csimpánz

MTI
Utoljára módosítva
2021. június 07. hétfő 10:41
Cobby, a San Franciscó-i Állatkert lakója hatvanhárom éves volt. 

Hatvanhárom évesen elpusztult Cobby, a legöregebb hím csimpánz, amely egy akkreditált észak-amerikai állatkertekben élt.
 
A San Franciscó-i Állatkert közlése szerint Cobby szombaton hunyt el. Halálának pontos okát ugyan nem tudni, de az állat beteg volt és valószínűleg magas kora is közrejátszott - olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.
    
Cobbyt emberek nevelték, rövid ideig egy gyerekeknek szóló televíziós programban is szerepelt, majd az 1960-as évek közepén a San Franciscó-i Állatkertbe került. Az intézmény szerint az idős hím kulcsszerepet játszott a helyi csimpánzpopuláció összetartásában.
    
A csimpánz veszélyeztetettként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) fenyegetett fajokat felvonultató vörös listáján. Vadászatuk, természetes élőhelyeik zsugorodása és a betegségek miatt Afrika legkockázatosabb helyzetű főemlősei közé sorolják őket.
    
Nagyjából száz-kétszáz ezer példány él a vadonban, ezek várható élettartama 33 év, míg a fogságban nevelt egyedeké 50-60 év.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke
-
Miskolc és környéke