Ugrás a tartalomra

Meghalt a volt japán miniszterelnök, aki ellen merényletet követtek el (Frissítve!)

telex.hu
Utoljára módosítva
2022. július 08. péntek 11:08
Összeesett Abe Sindzó volt japán miniszterelnök, miután meglőtték egy rendezvényen Nara városában, írta a BBC-re hivatkozva a Telex. A támadót előzetes letartóztatásba helyezték. A merénylet után pár órával bejelentették: a politikus nem élte túl a támadást.

Abe éppen egy kampánybeszédet tartott egy vasútállomás előtt, amikor hátulról lövés érte. A japán közszolgálati televízió, az NHK arról számolt be, hogy lövések hallatszottak és fehér füstfolt szállt fel.

A támadót még a helyszínen leteperték a rendőrök, fegyverét elkobozták. A merénylőt, aki nem próbált elmenekülni, már azonosították is, a 41 éves Jamagami Tecúját helyezték előzetes letartóztatásba. A CNN azt írta, az NHK-t idézve, hogy az első vizsgálatok szerint egy saját készítésű, kétcsövű sörétes puskával lőtt a merénylő. A Fuji TV úgy tudja, hogy a férfi korábban a tengerészeti önvédelmi erő tagja volt.

Az NHK úgy tudja, hogy Abét a narai egyetemi kórházba szállították. A helyi tűzoltóság szerint nem mutatott életjeleket. A politikus pártjának egyik tisztviselője azt közölte, hogy a volt miniszterelnököt mellkasán érte találat. Szemtanúk beszámolói szerint két lövés dördült el, és az első még nem találta el a politikust. Maszuzoe Joicsi volt tokiói kormányzó rögtön a merénylet után közölte, hogy a volt a miniszterelnöknek leállt a szíve és a tüdeje. A BBC megjegyezte, az ilyen diagnózis közlése többnyire a halál beálltának hivatalos bejelentése előtt szokott történni.

A bejelentés a támadás után néhány órával megtörtént: belehalt lőtt sérüléseibe Abe Sindzó, a politikus 67 évet élt.

A merénylet híre sokkolta Japánt, mert példátlan esetről van szó. Mivel lőfegyverhez eleve nagyon nehéz jutni, már az ilyen támadások is nagyon ritkák, és hogy valaki egy politikust akarjon lelőni, még inkább elképzelhetetlennek tűnt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!