Ugrás a tartalomra

Megháromszorozódik a térfigyelők száma Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 30. csütörtök 09:42
Legutóbb egy késelésnél segítette a rendőrség munkáját a térfigyelő kamerák képe. A Miskolci Önkormányzati Rendészet központjában most is 24 órában figyelik Miskolc utcáit és köztereit. Sokszor életet is ment ez az odafigyelés, máskor pedig - ahogy a késelésnél - a gyanúsítottat segít kézre keríteni.

Két nap alatt elfogta rendőrség azt a fiatal férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy Miskolc belvárosában egy szóváltás után megvágta vitapartnerének az arcát. Az eset még május 18-án történt, hajnali 4 óra körül az egyik söröző előtt vita alakult ki két fiatal között. A gyanúsított - egy 16 éves taktaharkányi fiú - egy saját maga által készített pengével vágta meg társa arcát, aki súlyos sérüléseket szenvedett. A taktaharkányi gyanúsítottat az eset után nem sokkal őrizetbe vették.

Segíti a nyomozást

- Számos alkalommal együttműködünk a rendőrséggel – nyilatkozta Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója. A bűncselekmény kapcsán is hivatalosan kerestek meg minket és elkérték néhány belvárosi kamera képét az adott időpontban. A felvételek, ahogy most is, nagyon sokszor segítik a nyomozást, gyakori, hogy a térfigyelő kamerák felvételeiből értékes információkhoz jutunk, legyen szó gyors segítségről vagy bűncselekményről.

Fotó: Végh Csaba

Amiben már segített a térfigyelő

- Volt olyan, hogy egy Diósgyőrben ellopott autó útját - feltöréstél  a főúton közlekedésig - tudtuk nyomon követni a kamerahálózat segítségével, hasznos információval szolgálva a rendőrségnek. Segített már elveszett gyermek megtalálásában is, de gyakran életmentő, hogy kollégáim azonnal segítséget tudnak küldeni, ha azt látják, valaki rosszul van az utcán. Egy idős úr a közelmúltban rosszul lett az Újgyőri főtérnél, megtántorodott, majd elesett. Kollégáim a közelben voltak és azonnal intézkedtek, mentőt hívtak, a közelben lévő járőröket is odairányították. A mentők kiérkezéséig az önkormányzati rendészek látták el az idős urat, vérzést csillapítottak, elsősegélyben részesítették. Volt olyan is, amikor egy mentálisan zavart felnőtt embert találtunk meg egy villamosmegállóban a rendőrségi felhívás alapján.

Legutóbb is életet mentett

- Néhány nappal ezelőtt a Centrumnál avatkoztunk be. Egy férfi rosszul lett és a szökőkút kávájáról a vízbe fordult – ezt látták a közelben lévő kollégáim és a térfigyelők képein. Nem volt sok időnk, itt is a közelben lévő járőröknek köszönhető, hogy nem lett tragédia. Ezután a mentők is gyorsan a helyszínre értek, kórházba szállították a férfit.

 

Garázdák, reszkessetek!

- Amikor azt látjuk a térfigyelők képein, hogy ketten-hárman összeverekednek, akkor azonnal be tudunk avatkozni. Az önkormányzati rendészeket, mentősöket és a rendőrség szakembereit is tudjuk riasztani. A rongálók ellen pedig sokszor indult már eljárás és lett belőle rendőrségi feljelentés csakúgy, mint az engedély nélkül behajtók esetében.

Triplázódik a térfigyelők száma

2005-ben még csak Széchenyi utcát, a Búza tér és a Városház tér egyes részeit „látták” a kamerák, akkor mindössze 5 ilyen berendezés volt Miskolcon. Mára már meghaladja háromszázat a térfigyelő-rendszerbe kapcsolt kamerák száma a városban, 2020 végén pedig megháromszorozódik a számuk: kilencszáz kamera szolgálja majd Miskolc bűnmegelőzését és biztonságát.


A központ is bővül

- Jelenleg a MIÖR központjában a nap 24 órájában figyelik kollégáim a térfigyelők képeit. A mostani, 20 négyzetméteres helyiséget már kinőtte a szolgálat, így a tervek szerint néhány héten belül egy Operatív Műveleti Központot hozunk létre, ahol összesen 16 munkaállomás lesz kialakítva. Ez a helyiség arra is alkalmas lesz, hogy egy esetleges havária vagy vészhelyzet estén nemcsak mi, hanem akár a rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem szakemberei is egy helyen dolgozhatnak majd – nyilatkozta Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészeti igazgatója.

 

További hírek

Olvasnivaló