Ugrás a tartalomra

Meglepődtek, de örülnek a gyors nyitásnak a boltosok

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. április 07. szerda 20:52
Szerdán járványügyi korlátozások mellett ismét kinyithattak kisebb üzletek és a szolgáltatók.
Egy hónapos járványügyi boltzár után szerdán kinyithattak a kisebb üzletek és a szolgáltatók. Fotó: Juhász Ákos

Csaknem egy hónap járványügyi boltzárat követően szerdán ismét megnyithattak a kisboltok, és a korábban bezárásra ítélt szolgáltatók is. Erre azt követően kerülhetett sor, hogy kedden délutánra elértük a bűvös számot: két és félmillió magyar kapta meg az koronavírus elleni védőoltás első dózisát (ezt egyébként maga a miniszterelnök jelentette be, tudósításunkat erre olvashatja).

Április 7-én reggeltől tehát elméletben visszatérhetett az élet az egy hónappal ezelőtti kerékvágásba, vagyis az eddig zárva tartó üzletek újból kinyithattak, kivéve a vendéglátóhelyeket, akik továbbra is csak elvitelre árusíthatnak. Ezzel párhuzamosan bevezették a négyzetméter alapú korlátozást is, vagyis, hogy 10 négyzetméteren csak egy vásárló tartózkodhat a boltokban. Ez utóbbi szabály egyébként az elmúlt hetekben is nyitva tartó élelmiszerüzletekre, drogériákra, gyógyszertárakra és egyéb üzletekre, szolgáltatókra is igaz. A hirtelen jött változtatáshoz nem minden vállalkozó tudott azonnal alkalmazkodni: munkatársaink tapasztalatai szerint a miskolci üzletek körülbelül hatvan-hetven százaléka nyitott ki szerdán. 

Felkészültek

A vállalkozók, üzletvezetők láthatóan jól felkészültek a nyitásról szóló rendelet vonatkozó részeiből: szinte az összes újranyitott bolt ajtaján jól olvasható, hány ember tartózkodhat odabent egyszerre. „Miután a közlönyt áttanulmányoztuk többféleképpen is lemértük a vásárlóteret, így jutottunk arra, hogy háromnál több vevőt nem engedünk most be” – mondta el a minap.hu érdeklődésére az egyik belvárosi ruhaüzlet tulajdonosa. Némethné Maja úgy fogalmazott: egyáltalán nem számítottak arra, hogy már szerdán nyithatnak.


-  Arra gondoltunk, hogy majd csütörtökön, a Kormányinfón bejelentenek valamit és aztán pénteken, vagy jövő héten talán nyithatunk. Láthatóan a vásárlók is hasonlóan gondolkodtak, nyitás után még órákig egymást néztük munkatársammal, dél felé jött be az első két vásárló – mondta az üzletvezető, aki hozzátette azt is: hosszú idő lesz, amire kiheverik az egy hónapos zárva tartást.

Hasonlóan vélekedett Molnár Máté is, aki az egyik belvárosi óra üzletet és szervizet vezeti. „Bár nekünk már van webshopunk, amit fejlesztettünk is a kialakult helyzet miatt a tapasztalatom az, hogy az emberek egy része még nincsen hozzászokva az internetes vásárláshoz, jobban bíznak a személyes ügyintézésben” – mondta az órás. 

- A létszámkorlát nem okozott problémát. Hozzánk egyszerre két vásárló térhet be és az első délelőtt alapján azt mondhatom: az emberek türelmesek, tisztában vannak a szabályokkal – mondta.

Néhány nap

Több megkérdezett kereskedő elmondása szerint sokan annyira nem számítottak a nyitásra, hogy családi program, rokonlátogatás miatt nem értek haza szerdára. Volt olyan is, aki március elején a zárás miatt már nem akarta kifizetni a berendelt árukészletet, neki a nyitáshoz ezt újból meg kell rendelnie. Hozzátették: csütörtökön már valószínűleg az összes üzlet kinyit. 

A fodrászatok, szépségszalonok szinte kivétel nélkül nyitva voltak szerdán. Az általunk meglátogatott belvárosi egységbe kis túlzással futószalagon érkeztek az ügyfelek. Legtöbben időpontra mentek, a fodrászoknak azonban arra is nagy figyelmet kellett fordítani, hogy a – hozzánk hasonló – utcáról beeső vendégek ne torlódjanak fel. Mint megtudtuk, a következő napokban nagyobb forgalomra számítanak, de úgy számolnak: jövő hétre visszaáll a normális rend.

A nyitás következő szakasza a miniszterelnök korábbi nyilatkozata alapján várhatóan akkor jöhet, ha az első oltásukat megkapott beoltottak száma eléri a 3-3,5 millió főt.

Fotó: Juhász Ákos

 


 
Az április 7-étől érvényes járványügyi szabályok
- A kijárási tilalom az este tíz órára és reggel öt óra közötti időszakra esik majd  módosul, ekkortól tart hajnali ötig
- Az üzletek hajnali öt órától fél tízig lehetnek nyitva. 
- Valamennyi bolt kinyithat, ugyanakkor az üzletekben, boltokban biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodjon
- A szolgáltatásoknál a március 8-a előtt hatályban volt szabályokra fogunk visszatérni, ennek megfelelően működhetnek
- A tíz négyzetméteres vagy annál kisebb üzlet vásárlóterében az ott dolgozókon kívül egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat.
- A tíz négyzetméternél nagyobb vásárlóterű üzletek vásárlóterében az ott dolgozókon kívül egyszerre átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló lehet csak.
- Ha a vásárlótér területe nem egész szám, úgy kell kerekíteni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni.
- A boltok üzemeltetőinek, illetve vezetőinek az üzlet bejárata előtt a nyitvatartási idő mellett jól láthatóan jelezniük kell, hogy egyszerre hány fő tartózkodhat bent.
- Ha az adott üzlet plázában, bevásárlóközpontban található, akkor a védelmi négyzetméterre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzése nem csupán az üzlet vezetőinek feladata, hanem a bevásárlóközpont üzemeltetőjének, vezetőjének is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!