Ugrás a tartalomra

Mi Hazánk: több százezer honfitársunk kerülhet kilátástalan helyzetbe

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. augusztus 02. kedd 09:12
Hétfőn indított országos demonstrációsorozatának miskolci állomásán is a rezsicsökkentés csökkentése, valamint az egyéb kormányzati megszorítások ellen tiltakozott a Mi Hazánk Mozgalom.
Képgaléria: Mocsári László

A radikális parlamenti párt július közepén szólította fel a kormányt arra, hogy augusztus első napjáig vonja vissza – miként közleményükben fogalmaztak – a rezsimegszorításokat. Toroczkai László pártelnök azóta többször felhívta a figyelmet közösségi felületén: ha a kabinet nem lép ez irányba, akkor nem kérni, hanem követelni fogják annak eltörlését – tüntetéseket helyezve kilátásba. Így hétfőn a megszorítások és a rezsiárak emelkedése ellen országszerte tiltakoztak is politikusaik és szimpatizánsaik – köztük a borsodi megyeszékhelyen.

– Egy hosszú és sötét tél előtt állunk. Hogy hideg lesz-e vagy forró, azt még nem tudjuk – nyitotta a felszólalók sorát Pasztorniczky István. Az idei országgyűlési választás alkalmával a megyei 5-ös számú választókerületben indított képviselőjelölt felidézte: a Mi Hazánk még Parlamenten kívüli pártként is számos esetben fogalmazott meg olyan javaslatokat, melyeket később a kormánypártok megvalósítottak. 

Július 21-én a Magyar Közlönyben megjelent három, az új rezsiszabályokat rögzítő rendelet. Ezalatt Németh Szilárd rezsibiztos Tusványoson jelentette be az új árakat. Mindezek mentén kiderült: évi 1729 köbméteres (vagyis havi 144 köbméteres) fogyasztásig marad a kedvezményes 102 forintos köbméterenkénti ár. Az ezt meghaladó fogyasztásnál köbméterenként 747 forint lesz az új lakossági ár, míg a versenypiaci ár 1020 forint lenne. A villamosenergia ára év 2523 kWh fogyasztásig marad 36 forint (ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár), az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh. A valós piaci ár egyébként 268 forint lenne, de a lakosság nem ezt a valós piaci árat fizeti, hanem a 70,1 forintot.

Naivitás lenne azt gondolni, hogy mindezekkel a kormány nem volt tisztában a kampány során egy másik szónok szerint. – Nem látszatsarcolásokat várunk el az emberek pénzéből és nyomorából élő bankok ellen – taglalta Fiszter Zsuzsanna, aki úgy véli, a korábban bevezetett ágazati különadók sem jelentenek valódi megoldást a lakosság számára.

A párt hitel- és végrehajtásügyi szakpolitikusa egyúttal rámutatott: a kontinens bankjai egyre többet kaszálnak a növekvő kamatszintekkel. Ugyanakkor – folytatta – 2023 január elsején a jelenlegi jogszabályok értelmében megszűnik a kamatstop is, ami hosszú távú adósságcsapdát fog eredményezni sokak számára.

Miklós Árpád elsősorban a hazai demográfiai folyamatok súlyosságát hangsúlyozta. A középiskolai tanár és egykori megyei önkormányzati képviselő éppen ezért létfontosságúnak tartja a családtámogatás megerősítését. – Ha nemzetinek mondja magát a Fidesz, akkor mutassa is meg! – hangzott el a pedagógustól.

A Szinva teraszra hétfő este hat órára meghirdetett demonstrációval egyidejűleg Békéscsabán, Debrecenben, Veszprémben, Győrött és Pécsett is tüntetést szervezett a Mi Hazánk Mozgalom. A hét folyamán pedig szinte valamennyi megyei jogú városban felszólalnak majd.

– Egy évvel ezelőtt a kormányzati propaganda azt sulykolta, hogy nem lesz Magyarországon negyedik hullám és harmadik oltás. Aztán alig telt el egy hónap, és lett – vonta meg a párhuzamot a Mi Hazánk megyei elnöke, egyben országos alelnöke azt érzékeltetve, hogy a kormány jelenleg is tagadja azon előrejelzéseket, mely szerint több százezer magyar család kerülhet rövidesen kilátástalan helyzetbe. Pakusza Zoltán helyzetértékelése alapján a vállalkozók és a társadalom egyre szélesedő rétegei fizethetik meg azt, amit a multinacionális vállalatoknak kellene.

– Fizessenek a vakcinagyártók, a tech-cégek és a kaszinók! Azoknak kell megfizetniük a háború és a gazdasági válság árát, akik ezt létrehozták – a helyi politikus számításai szerint egy esetleges, a globális szereplőkre kivetett 15 százalékos különadó mintegy 375 milliárd forintos bevételt jelenthetne Magyarország éves költségvetésében.

– Hiába van egy közösségnek joga, hiába vannak ötletei, hiába vannak érdekei, ha azokat nem tudja érvényesíteni. Az érdekérvényesítéshez erő kell. Meg kell mutatni a hatalomnak, hogy eddig, és ne tovább: van egy vörös vonal, amin nem léphetnek át – zárta Pakusza Zoltán a tiltakozó akciót.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!