Ugrás a tartalomra

Mibe érdemes fektetni 2023-ban?

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. március 14. kedd 12:43
A jelenlegi gazdasági helyzet óvatosságra inti a vállalkozókat, azonban számos jó alternatíva marad a pénzügyek tekintetében. Cikkünkben ezeket részletezzük.

A mostani strukturális tényezők nehéz évtizedet vetítenek előre, a magas kamat pedig gátolhatja a vállalati fejlesztéseket. Természetesen ebben a helyzetben is vannak remek lehetőségek, azonban ezek megtalálásához érdemes adótanácsadó vagy vagyonkezelő cég segítségét kérni, hiszen minden vállalkozás esete más és más. Továbbá az új pályázati ciklus során fejleszteni lehet a vállalkozásokat, érdemes folyamatosan figyelni az aktuális pályázatokat.

Vagyonkezelés és banki betét

Valószínűleg romlani fognak a profitok, de várható például a negatív kamatkörnyezet eltűnése, az elmozdulás az energiafüggetlenség irányába, valamint a beruházási boomot elősegítő lazább költségvetési politika. 

Befektetni lehet banki betétbe, kötvénybe, részvénybe, befektetési jegybe, illetve lehet választani vagyonkezelést. Az utóbbi azok számára bizonyul jó választásnak, akik nem szeretnének vagy nem tudnak a vállalkozás megtakarításaival foglalkozni. A bankbetét könyvelési szempontból rendkívül egyszerű, további előnye, hogy kiszámítható és pontosan lehet látni a kamat és a tőke kapcsolatát. Hátránya, hogy rövid távon lehet érdemi kamatot elérni, valamint kis összegeknél nem elérhető ez a lehetőség.

Állampapír, részvényportfólió

Az állampapírhozamok az utóbbi hónapokban több mint 10 százalékot emelkedtek. Azonban arra mindenképpen figyelni kell, hogy ha a lejárat előtt van szükség a pénzre, számolni kell visszaváltási költséggel és árfolyamveszteséggel. Amennyiben a lejáratig biztosan nincs szükség a pénzre, ezek a költségek természetesen nem merülnek fel. 

Részvényportfóliót általában nem építenek a cégek, sokkal inkább jellemző, hogy a cégvezetők teszik ezt meg a privát portfóliókkal. Azonban nagy visszaeséseket lehet látni az utóbbi időben a részvénypiacok esetén. Akkor érdemes részvényt venni, ha kedvező áron hozzá lehet jutni, és várhatóan a piac kedvezően alakul. Jelenleg is vannak jó beszállási lehetőségek, azonban olyan tényezők is vannak bőven, amelyek a részvény árfolyamát mindkét irányba befolyásolják.

Befektetési alapok

A befektetési alapokról is érdemes szót ejteni, hiszen amennyiben emellett dönt a cég, mindenképpen olyan terméket kell választani, amellyel garantáltan nem lehet bukni. Érdemes például ingatlanba fektetni a pénzt, amely akár telephelyként is jól funkcionálhat. 

Az ingatlanba való befektetés rendkívül előnyösnek és időtállónak tekinthető. Azonban hátránya is van, hiszen geopolitikai feszültség vagy magas kötvényhozamok esetén illikviddé válik. Amennyiben a cég ingatlanba fektet, mindenképpen korszerű változat mellett érdemes dönteni, hiszen a folyamatos energia-áremelkedés negatívan hat a szigetelés nélkül ingatlanok adásvételére.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!